Ogromno je bilo povedanega na temo svobode medijev, ampak zdaj pa res želimo nekaj z zobmi.  Zato, da ne bomo samo samo izražali zaskrbljenosti, če se kje dogaja nekaj, kar se ne bi smelo, ampak da bomo lahko ukrepali,” je v intervjuju o svojem delu na področju medijske svobode na televiziji VTV povedala evropska poslanka Irena Joveva. Med drugim je spregovorila tudi o korupcijskem škandalu v Evropskem parlamentu, o zaščiti slovenščine, o zelenem prehodu in seveda Šaleški dolini.

Uvodoma se je poslanka dotaknila razlogov za vstop v politiko. Kot je pojasnila, si želi sprememb na boljše in tudi dela na njih, čeprav se marsičesa – ker ni vse odvisno od enega poslanca ali parlamenta –  ne da, se pa po drugi strani tudi marsikaj da, če vztrajaš.

Zdaj se pa res teh stvari lotevamo konkretno oziroma zakonodajno. Ravno zdaj smo začeli s pripravami besedila Akta o svobodi medijev,” je dejala Joveva, ki je poročevalka akta za svojo politično skupino Renew Europe. Akt bo vzpostavil skupen okvir za medijske storitve na notranjem trgu Unije. Voditelju je zaupala tudi, da je to trenutno v središču njenega dela v teh mesecih, vsaj z vidika odbora za kulturo in izobraževanje.

Prvič v zakonodaji Evropske unije se bo s tem aktom določalo, da se države članice oziroma politika kot taka ne sme vmešavati v uredniško svobodo oziroma svobodo medijev. To je ključna stvar, ki si jo želimo doseči s tem aktom. Želimo objektivnejša merila v državah za upravne in nadzorne odbore, opredeljujemo tudi, zelo konkretno, področje financiranja javnih medijev /…/ skratka, res želimo zaščititi novinarke in novinarje, konec koncev tudi ljudi oziroma njihovo pravico do kredibilnih informacij in obveščenosti.

Voditelj je poslanko povprašal tudi o nedavnem korupcijskem škandalu v Evropskem parlamentu, pri čemer je Joveva še enkrat jasno obsodila te dogodke in izrazila upanje, da se bo vse v popolnosti raziskalo ter ustrezno sankcioniralo. ”Že tako smo na slabem glasu, politika kot taka, in to samo meče vse politike v isti koš. A nismo vsi isti,” je izpostavila. Izjavo je podkrepila z navedbo dejstva, da na svoji spletni strani redno transparentno objavlja podatke o srečanjih z lobisti, tudi tistimi, s katermi se sreča kdo drug iz njene ekipe, ter porabo t.i. pavšala. Kar pa se tiče plačila potovanj s strani tretjih držav ali deležnikov, bi pa poslanka tovrstna ”darila” popolnoma prepovedala.

Dotaknila sta se tudi njenega zavzemanja za zaščito slovenščine v digitalnem prostoru. Po besedah Joveve se je na njene pozive iz preteklih mesecev večina podjetij odzvala. Pozitivno so jo presenetili pri podjetju Apple, saj so bili obveščeni, kaj se dogaja v Sloveniji s pripravo novele zakona o rabi slovenščine. ”Ugriznila sem v to kislo jabolko in grizla bom naprej,” je pojasnila, saj bo skrbno spremljala nadaljnje korake na tem področju. Ne želi si, da bi bila priča degradaciji slovenskega jezika, ki mora biti enakopraven tudi v digitalnem svetu. To je naša pravica in naša izbira.

Na vprašanje, kako bo zeleni prehod in energetska kriza v prihodnje vplivala na Slovenijo oziroma lokalno na Velenje, je poslanka zagotovila, da si v Evropskem parlamentu prizadevajo za to, da prebivalstvo zaradi tega prehoda ne bo, ker ne sme, biti na slabšem. Razložila je, da je zgodovinsko gledano rudarska dejavnost v dolini ustvarila ogromno določenih priložnosti, a hkrati prinesla tudi določene prepreke, med drugim žal tudi negativne učinke na okolje.

Vse te posege v okolje odplačujejo prebivalci Šaleške doline in res je nujno izvesti pravičen, sorazmeren in pošten prehod, da bodo, boste živeli bolje. Zeleni prehod mora vključevati vse vidike, okoljsko sanacijo, prostorsko sanacijo, prestrukturiranje, prekvalifikacijo delovne sile in tako naprej. Zavzemamo se za točno tak prehod in če se bo to udejanjilo, potem nas ali vas ne sme skrbeti za prihodnost.

Intervju s poslanko si lahko v celoti ogledate na povezavi tukaj.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja