Evropska poslanka Irena Joveva je za šaleško glasilo Naš čas, ki je izšlo v četrtek, 6. aprila 2023, spregovorila o osebnem življenju, svojem delu v Evropskem parlamentu, prioritetah njene politične skupine Renew Europe in o obisku Velenja. Med drugim je izpostavila pomen priprave evropske medijske zakonodaje, pri kateri sodeluje kot ena od poročevalk: “Preprosto, če pade svoboda medijev, pade demokracija.”

Joveva je uvodoma odgovarjala na nekoliko bolj osebna vprašanja, kjer je pojasnila, da že od nekdaj živi slogan Evropske unije: združeni v različnosti. Sebe bi z eno besedo opisala kot altruistko, ki ne prenese nepravice, pametnjakovičenja in jezika sovraštva, vsak dan pa se zbudi z željo biti dober zgled vsem.

‘‘Vsak večer se vprašam, ali bi bila moja pokojna mama ponosna name. Verjamem in čutim, da bi bila, ker ostajam zvesta sebi, volivkam, volivcem in vrednotam.’’

V intervjuju je poslanka predstavila svoje delo v parlamentarnih odborih. Med drugim je aktivna v odboru za kulturo in izobraževanje, kjer deluje kot poročevalka v imenu Renew Europe za Evropski akt o svobodi medijev. Trenutno debata teče o usmeritvah in predlogih sprememb akta, sledila bodo pogajanja o končnem besedilu.

V omenjenem odboru sodeluje tudi pri zagotavljanju kakovostnega izobraževanja, vseživljenjskega učenja in prostovoljstva. Aktivna je tudi v odboru za zaposlovanje in socialne zadeve, kjer se zavzema predvsem za enako plačilo za enako delo in za prepoved neplačanih pripravništev na evropski ravni. Joveva deluje še v posebnem odboru o pridobljenih izkušnjah iz pandemije ter v odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane, pred kratkim pa je postala tudi podpredsednica pododbora za javno zdravje. Pri slednjem se želi osredotočati na enakopraven dostop do zdravstva in problematiko duševnega zdravja.

Beseda je tekla tudi o poslankinem boju za enakopravnost slovenskega jezika v digitalnem svetu. Kulturno ministrstvo pripravlja prenovo zakonodaje, Joveva pa je predstavnikom podjetij, ki diskriminirajo slovenski jezik, jasno povedala, da namerava vztrajati do konca. Na vprašanje, od kod izhaja poslankin zanos za to področje, je odvrnila:

‘‘Iz popolnoma osebne izkušnje z očetom, ki pač ne govori angleško, želi pa – upravičeno – biti v koraku s časom. /…/ Razmišljala sem še širše in pomislila na mlade, pa na slepe, slabovidne, gluhe in naglušne. Ti ljudje so diskriminirani zato, ker so se neka tuja podjetja odločila, da jim na trgu Slovenije, torej trgu EU, menda ni treba upoštevati in spoštovati slovenščine, torej uradnega jezika EU. To je nesprejemljivo.’’

S poslanko so spregovorili tudi o nedavnih poročanjih o korupciji v Evropskem parlamentu:

‘‘Za ta dejanja ni opravičila. Vse to je treba raziskati. Jaz takih početij ne morem razumeti. Transparentnost je vsakič na vrhu mojega seznama, zase in za svojo ekipo sem sama postavila najstrožja možna pravila.’’

Ob koncu intervjuja se je dotaknila še svojega dela z Zahodnim Balkanom, saj je Joveva tudi podpredsednica parlamentarne delegacije, ki povezuje Evropski parlament in Severno Makedonijo.

‘‘Praznih besed z evropske strani je bilo že zdavnaj preveč. Ne moremo samo govoriti, obljubljati in celo ukazovati, dati pa nič. Seveda je prav, da zahtevamo reforme in postavljamo določene pogoje, a to, kar obljubimo, moramo dostaviti. Zahodni Balkan je in mora biti del EU.’’

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja