Evropska poslanka Irena Joveva je 3. aprila 2024, predsedniku sindikata FIDES Damjanu Polhu poslala pismo, v katerem poziva k prekinitvi zdravniške stavke.

“Vaša pravica do stavke ne more preseči pravice do zdravstvenega varstva, kot jo zagotavlja 51. člen Ustave Republike Slovenije. Ustavno zagotovljene pravice moramo spoštovati vsi. Od začetka vaše stavke, 15. januarja 2024, in z njenim nadaljnjim zaostrovanjem kratite ustavne pravice prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije.”

Med drugim je zapisala, da se težave v zdravstvu kopičijo že trideset let, ker zastavljen sistem nikoli ni bil ustrezno posodobljen. Namesto celovitih reform, ki bi zdravstveni sistem okrepile, so se v preteklosti sprejemale le parcialne rešitve.

“Spoštovani g. Polh in celotno vodstvo FIDESa,

vaše početje, ki je težko karkoli drugega kot izsiljevanje, je neetično in nedopustno. Pozivam vas, da nemudoma prenehate z izvajanjem stavke ter pogajanja oziroma mediacijo z vladnimi predstavniki opravljate na način, da ne kratite ustavnih pravic pacientkam in pacientom. Spomnite se, zakaj ste se podali v opravljanje tega plemenitega poklica in poskrbite za ohranjanje njegovega ugleda in zaupanja, dokler še ni prepozno. Dokažite, da vam je v resnici mar za pacientke in paciente.”

V branje pa pripenjamo tudi originalno pismo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja