Evropska poslanka Irena Joveva je 3. aprila 2024 govorila za TV Slovenijo 2 o analizi dosedanjega mandata. V oddaji so evropske poslanke in poslanci osvetlili izzive, zmage in poraze zadnjih petih let. “Vsakič znova se izkaže, da smo ob krizah, ki se prav tako dogajajo vedno znova, močnejši skupaj,” je izpostavila Joveva, medtem ko je razprava tekla o tem, ali je Evropska unija učinkovit projekt.

Poslanka je kot največji uspeh Unije preteklih petih let izpostavila sklad za okrevanje in odpornost, ki je zaradi posledic pandemije zagotovila 800 milijard evrov za države članice do leta 2026.

”Vsakič se znova izkaže, da smo ob krizah, ki se prav tako vedno znova dogajajo, močnejši skupaj. To se je dokazalo tudi tokrat, torej da EU je dober projekt, sicer nikoli dokončan in ki se potem vedno znova, ob novih mandatih in krizah, dopolnjuje, izpopolnjuje.”

Kot enega od neuspehov je izpostavila področje širitve Evropske unije, kjer se je izkazalo, da je bila Unija v tem mandatu premalo ambiciozna.

”Z vidika zunanje politike menim, da je bil odziv na rusko agresijo, vključno s sankcijami odločen. Vendar pa se zdi, da je pomanjkanje podobnega odziva ob vojni v Gazi ne le politični neuspeh, temveč tudi moralni poraz.”

V nadaljevanju je med težavami s katerimi se je Evropska unija soočila ob začetku pandemije izpostavila pomanjkanje preglednosti pri kontaktiranju farmacevtskih podjetij in pridobivanju zaščitne opreme.

”Preglednost je ena od tistih vrednot, ki je zelo pomembna in jo je kot tako treba pozorno obravnavati, saj pomanjkanje le te spodkopava zaupanje v Evropsko unijo. Poleg tega pa škandal ‘Katar-gate’ in domnevno rusko vmešavanje samo še dodatno potrjujeta, da nimamo dovolj ukrepov za učinkovit boj proti korupciji.”

Beseda je v zaključku nanesla tudi na vprašanje vzpona skrajne desnice po junijskih volitvah, pri čemer je Joveva pojasnila, da je ne skrbi prevlada skrajnih strank zaradi lastnih parcialnih interesov, temveč zaradi prihodnosti Evropske unije.

Glede politične usmeritve Evropske unije je izrazila pričakovanje, da bi po volitvah prevladale zmerne sile, pri čemer upa, da se bodo volivci zavedali, da metode delitev, ki jih uporabljajo predstavniki skrajne desnice in evroskeptiki,  ne prispevajo k reševanju skupnih izzivov Unije.

”To kar počnejo predstavniki skrajne desnice in evroskeptiki predstavlja spodbujanje strahu, polarizacijo in grajenje političnih programov prav na strahu, nezaupanju in delitvah. Namesto, da bi ponujali konstruktivne rešitve, njihova politika temelji na delitvah in rušenju temeljnih vrednot Evropske unije, pri čemer ne prispevajo k ustvarjanju konkretnih rešitev, temveč samo iščejo načine kako priti na oblast.”

Poleg evropske poslanke Irene Joveve, sta na razpravi sodelovala še evropski poslanec Matjaž Nemec in evropski poslanec Franc Bogovič.

Celotno oddajo si lahko ogledate na naslednji povezavi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja