Evropska poslanka Irena Joveva je v petek 29, marca 2024, sodelovala na razpravi z mladino iz Radovljice v Čebelarsko-razvojnem izobraževalnem centru, pod okriljem Zavoda Mladinske mreže MaMa. Poslanka je z mladimi izmenjala stališče in poglede o svojih prioritetah in vlogi Evropskega parlamenta. ”Če bi imela supermoč, bi vse politike spremenila v uvidevne ljudi,” je pojasnila mladim, ko so jo vprašali, katera supermoč bi ji pomagala pri opravljanju njenega dela.

Pogovor je poslanka odprla z osebno noto s tem, ko je obudila spomine na srednješolske dni, ki jih je preživela v klopeh Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica.

“Jesenice so resnično moje mesto, a tudi Radovljica ima posebno mesto v mojem srcu. Tam sem preživela čudovitih štiri leta na ‘Kremšniti’, kot smo nekoč ljubkovalno imenovali našo šolo.”

Poslankini spomini na šolske dni so poslužili kot odličen uvod v nadaljnjo razpravo o pomenu politične aktivnosti. Kot je pojasnila, so ji vrednote o načelnosti, ki jih je podedovala že v rani mladosti od očeta, postale kasneje temeljno vodilo njenega življenja in delovanja v politiki še danes.

Mlade je seznanila tudi z začetki svoje politične poti, ki so bili rezultat pravega spleta okoliščin in osebne želje po aktivnem prizadevanju za spremembe.

V nadaljevanju pogovora je poudarila pomen projektov, kot sta Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota – pri katerem je v tem mandatu delovala kot poročevalka v imenu svoje politične skupine. Odgovarjala je tudi na širok spekter vprašanj, pri čemer je mlade še posebej zanimala vloga Evropskega parlamenta pri oblikovanju politik.

Evropski parlament je pri oblikovanju zakonodaje enakovreden Evropskemu svetu, ki ga vodijo interesi držav članic, vendar lahko prizadevanja Evropskega parlamenta te interese izzivajo. Glede na dejstvo, da smo v Evropskem parlamentu edini neposredno izvoljeni predstavniki v vodstvu EU, menim, da bi moral Evropski parlament imeti večjo vlogo ali moč v tem političnem kontekstu.’’

Na vprašanja o migracijski politiki je pojasnila, da migracije predstavljajo trajno dinamiko sveta, zaradi česar zahtevajo premišljene in dolgoročne odgovore. Ob tem je dodala, da kljub temu, da so države članice dale zeleno luč dogovoru z Evropskim parlamentom glede pakta o migracijah in azilu, se Unija še vedno sooča s številnimi izzivi, ki so posledica neusklajenega delovanja določenih voditeljev, ki ne sledijo osnovnim vrednotam in načelom Evropske unije.

Ob zaključku je poslanka poudarila pomembnost ločevanja med svobodo izražanja in sovražnim govorom.

Naslednja postaja je bil Dom starejših občanov dr. Janka Benedika, kjer smo se družili z mladimi po srcu in poudarili pomen medgeneracijskega sodelovanja in socialne vključenosti.

Prijeten delovni obisk se je zaključil z obiskom lokalne pisarne poslanke državnega zbora, Alme Intihar.

Delovni obisk se je zaključil z obiskom lokalne pisarne poslanke državnega zbora, Alme Intihar. Poslanki sta se posvetili najbolj aktualnim tematikam tako na državni kot evropski ravni.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja