Evropska poslanka Irena Joveva se je v petek, 7. aprila 2023, udeležila pogovora ”Odkrito z odločevalci” z dijakinjami in dijaki Gimnazije Nova Gorica. Mladi so predstavili svoje pobude za ukrepanje na področjih, ki so jih na delavnicah izpostavili kot najbolj aktualne. Poslanka je izpostavila, da so si izbrali odlične in pomembne teme, pa tudi podali dobre predloge.

Vsebino razprav so dijakinje in dijaki oblikovali na podlagi ciljev, ki so definirani v Strategiji Evropske unije za mlade 2019-2027. Izmed 11 ciljev, ki jih opredeljuje strategija, so si izbrali štiri: povezati EU z mladimi, enakost spolov, kakovostna zaposlitev za vse ter mentalno zdravje in dobro počutje.

Z namenom uresničevanja strategije na področju povezovanja EU z mladimi so predstavili predlog participacije mladih z referendumi za mladinska vprašanja, s katerimi bi sodelovali vsi, ki bi bili stari od 16 do 25 let. Poslanka je povedala, da je mlade absolutno treba (še bolj) vključiti v odločevalske procese, da pa bi bil koncept mladinskih referendumov v praksi na evropski ravni neizvedljiv. Dodala je, da bi sicer lahko znižali volilno pravico na 16 let, kot je v nekaterih državah članicah EU že, toda opozorila, da to zagotovo ne bi – vsaj ne v zadostni meti – popravilo participacije ljudi. “Na nas v politiki je, da vam pokažemo in dokažemo, da delamo za vaše interese, da vas poslušamo in uslišimo, kjer se da. Da smo dobri zgledi. To je zdravilo za več participacije in to je tisto, kar se sama trudim udejanjati vsak dan znova,” je dejala.

Foto: Matjaž Mačus, mladi ambasador EP iz gimnazije Nova Gorica

Pri cilju kakovostne zaposlitve za vse so mladi podali nekaj predlogov, med drugim program senčenja na delovnih mestih. Tako bi dijakinje in dijaki zaključnih letnikov spoznavali različna delovna mesta, ki ustrezajo njihovi želeni izobrazbi. Poslanka je predlog podprla ter nadaljevala, da na ravni EU že obstaja takšen mehanizem: “Gre za čezmejni program znotraj Erasmus+, ki je osredotočen na kakovostna delovna mesta, izmenjave dobrih praks in dodatno usposabljanje mladih pred vstopom na trg delovne sile s finančno kritimi izmenjavami na delovnem mestu.” Ob tem je poudarila, da je udeležba mogoča le za polnoletne, kar je preprosto treba upoštevati.

Glede področja mentalnega zdravja so mladi izpostavili nujnost oblikovanja različnih srečanj, delavnic in izobraževanj po evropskih državah za izmenjavo dobrih praks. Joveva se je strinjala in jim pojasnila, da je v tem mandatu problematika duševnega zdravja končno postavljena bolj v ospredje. Spomnila je prisotne, da je postala podpredsednica novoustanovljenega pododbora za javno zdravje, kjer si je kot prioriteto dela postavila ravno duševno zdravje.

Pri cilju zagotoviti enako plačilo za enako delo in enakovredno razdelitev delovnih odgovornosti pa so mladi predlagali, da bi ženske imele skrajšan delovni čas za polno zaposlitev, in sicer šest ur. Poslanka je predlog komentirala z besedami, da bi bila njegova uresničitev potem diskriminatorna do moških, a hkrati poudarila, da bi bil predlog o možnosti skrajšanega delovnega časa na splošno, za vse, vreden razmisleka. Opozorila pa je, da na tem področju EU nima pristojnosti.

Foto: Matjaž Mačus

Dijakinjam in dijakom je Joveva razložila še, da EU dela pomembne korake za uveljavljanje enakopravnosti moških in žensk na delovnem mestu, saj so sprejeli že različne ukrepe, od uredb o zagotavljanju uravnotežene zastopanosti spolov med neizvršnimi direktorji družb, do direktiv, na primer glede uporabe načela enakega plačila za enako delo za moške in ženske s preglednostjo plačil in mehanizmi za izvrševanje.

Poleg evroposlanke so o njihovih predlogih z mladimi razpravljali še minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, državna svetnica Elena Zavadlav Ušaj in župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja