Evropska poslanka Irena Joveva je bila v petek, 7. aprila 2023, gostja v oddaji Koda na nacionalni televiziji. V prispevku ‘‘Kdaj bodo vsi telefoni, avtomobilski sistemi in videoknjižnice govorili slovensko?’’ je spregovorila o svojih prizadevanjih za obstoj slovenskega jezika na različnih digitalnih platformah in poudarila, da prav nikjer ne sme biti diskriminacije slovenščine. Ne smemo sedeti križem rok, pač pa vztrajati in pritiskati, je dodala.

Po besedah poslanke se je na njene pozive iz preteklih mesecev večina podjetij odzvala. Na sestankih so bili vsi iskreni in neposredni, pri čemer so ji predstavniki podjetij Netflix in Disney priznali, da v bližnji prihodnosti še ne razmišljajo o spremembah, ki bi vključevale razširitev svoje ponudbe na slovenski jezik, a da se problematike zavedajo in jo razumejo. Kljub temu je poslanka prepričana, da rešitev ni sedenje križem rok, temveč da se s situacijo soočimo z resnimi nameni, pozivi in opozorili. Ne smemo se ustaviti, je opozorila.

Prav pritiski so namreč tisti, s katerimi so vsebine v svojih, manjših jezikih, dosegli tudi drugi narodi in države, npr. Islandija.

‘‘Ravno to je dokaz, da se da. Da ni opravičila za to, da je nek trg majhen ali velik ali koliko ljudi govori nek določen jezik.’’

Poslanka je povedala še, da je trenutni 20. člen Zakona o javni rabi slovenščine že zdaj primeren in dovolj jasen, da morajo podjetja ponujati slovenščino, a da očitno še vedno obstaja možnost izogibanja zapisanemu. Joveva zato pozdravlja dodaten pritisk, ki ga bo ustvarila prenovljena zakonodaja.

‘‘Treba je urediti tako, da se ne bo bralo več tako, kot si nekdo zaželi. Ampak da bo dejansko zelo jasno napisano, da slovenščina ne sme biti diskriminirana nikjer – tudi v digitalnem svetu ne.’’

V prispevku in oddaji so komentarje podali še soustvarjalec podkasta Odbita do bita Anže Tomič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Kozma Ahačič in svetovalec za medije ministrici za kulturo Lenart J. Kučić.

Oddajo si lahko ogledate tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja