Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 5. aprila 2023, obiskala Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer se je srečala s študentkami pedagogike in andragogike v okviru predmeta “Vzgoja za demokratično državljanstvo”. Med pogovorom je med drugim poudarila, da je vedno pomembno ohranjati svoj vrednostni sistem, ki te vodi na poti pri odločanju.
Pogovor ob čaju je potekal v sproščenem vzdušju s predstavitvijo poslankinih prioritet, delovanja v odborih in njenih izkušnjah z delovanjem v politiki. Predstavila je ključna prizadevanja, ki si jih napredno krilo Evropskega parlamenta postavlja in jih želi doseči. Med drugim je omenila zeleni prehod in vse več prizadevanj za trajnostno življenje, pa tudi to, kako nekateri ugrabijo polresnice in jih predstavijo v lažni luči.
“Nasprotniki varovanja narave so recimo ‘raztrobili’ novico, da po letu 2035 ne bo dovoljeno voziti vozil na notranje zgorevanje. Še vedno jih bomo lahko vozili, tega nam nihče ne bo prepovedal – le proizvajati se ne bodo več smela po letu 2035. Namen tega je, da Evropa vodi prehod k zeleni družbi. Ni druge, preprosto.”
S poslansko kolegico Ljudmilo Novak sta izmenjali poglede tudi o temah, kjer imata drugačen pogled, saj je prisotne zanimalo njuno udejstvovanje v delegacijah za odnose z Izraelom in Palestino. Joveva je ob tem prepričana, da bi se moralo obsojati vsakršno nasilje na obeh straneh, da pa je jasno, kdo je tisti, ki ima prednost moči in sistema.
“Dokler nisi tam, ne veš, kako težka je situacija v resničnem svetu. Na lastni koži sem občutila vso nepravičnost, zloveščnost, ki jo nosijo nekateri proti Palestinkam in Palestincem. Težko razumem državo Izrael oziroma Jude, ki bi morali prvi vedeti, kako hudo je, ko te preganjajo in nasilno preseljujejo.”
Kljub različnemu pogledu na problematiko so prisotni poslankama priznali, da jih veseli njuna odprta in spoštljiva komunikacija, čeprav se nista strinjali v vsem. Ob tem je poslanka Joveva dejala, da moramo ljudje vedno poslušati sebe in česar smo bili naučeni.

“Moralni kompas je tisto, kar je vodilo, da delujemo dobro. Če ga imamo, če so nam ga privzgojili starši, smo na njem delali, od njega ne odstopamo, je marsikaj v življenju lažje – ker veš, kdo si, predvsem pa, kaj nikoli ne boš.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja