Evropska poslanka Irena Joveva je za časnik The Parliament opravila krajši intervju, kjer je spregovorila o sebi, o svoji največji vzornici – pokojni mami – in o Malem princu. Razkrila je tudi, kateri je tisti predmet, ki bi ga rešila, če bi njen dom gorel. V nadaljevanju objavljamo prevod intervjuja v slovenski jezik.

1. Kdo je oseba, ki je najbolj vplivala na vašo kariero, in kako?

Čeprav s to osebo nisem delala poklicno, lahko rečem, da sem z njo delala tekom življenja – to je moja mama. Na žalost sicer samo prvih 20 let svojega življenja, vendar sem hvaležna za ta čas z njo. Bila je resnično navdihujoča oseba, močna borka in neverjetna ženska, ki bo za vedno ostala moja vzornica.

Nikoli nisem srečala močnejše, vztrajnejše ali pogumnejše osebe od nje, hkrati pa je ona najbolj navdihnila mojo kariero in jo morda še vedno navdihuje, čeprav je ni več med nami.

Vse, kar počnem poklicno, vedno temelji na odgovoru na vprašanje: “Kaj bi naredila moja mami?” ali “Kako bi moja mami gledala na to?” Tako vsakič vem, da se odločim pravilno.

2. Kako bi s tremi besedami opisali svoj politični ali stil vodenja?

Drugačno, iskreno in nesebično.

3. Katera je tista najmanjša sprememba, ki ste jo storili v svoji karieri, pa je imela največji pozitiven rezultat?

Ko sem končno sprejela, da bodo žal vedno obstajali zlobni ljudje, ki jim je mar samo zase. Tega žal ne morem spremeniti in ko sem to dejstvo dokončno sprejela, sem se lahko osredotočila na stvari, ki pa jih lahko spremenim na bolje.

4. Kateri predmet iz svojega doma bi rešili, če bi ga zajel požar?

Najljubšo igračo moje hčerke Mile – starega plišastega psička. Ker smo ga enkrat že izgubili in lahko iz prve roke povem, da je bilo res težko. Ni ga več v prodaji in dneve sem raziskovala ter nato prepotovala Slovenijo vsepovprek, da bi našla to enako igračo. Ne bi si upala tvegati, da bi ga še enkrat izgubili. Nekatere stvari so preprosto neprecenljive.

5. Katera je bila najbolj navdihujoča in vplivna knjiga, ki ste jo prebrali, in zakaj?

Mali princ. Njen avtor, Antoine de Saint-Exupéry, neverjetno odlično zajame stanje in duha družbe še danes, čeprav je bila objavljena že pred 80 leti. Med drugim pripoveduje zgodbo o kralju, ki vlada planetu, kjer je edini prebivalec, in o nečimrnem človeku, ki hrepeni po občudovanju vseh.

Oboje bi lahko bilo povezano s patološkim vedenjem, izjavami in dejanji nekaterih vidnih politikov. Ob tem mi na misel pride ruski predsednik Vladimir Putin. Takšni ljudje pričakujejo, da bo svet občudoval njihova dejanja, čeprav so v resnici del problema in ne rešitve.

Celoten intervju v izvirnem jeziku si lahko preberete tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja