Evropska poslanka Irena Joveva je v ponedeljek, 3. aprila 2023, obiskala Velenje, kjer se je srečala z velenjskimi dijakinjami in dijaki ter s predstavniki civilne družbe. Obisk jo je navdal z obilico optimizma za prihodnost regije in prepričana je, da bodo pri tem ključni prav mladi v Velenju z okolico.

Obisk je poslanka začela na Šolskem centru Velenje, kjer je za topel sprejem poskrbela Glasbena šola Velenje z videoposnetkom glasbene točke z evropsko himno – Odo radosti. V sproščenem pogovoru z mladimi je poslanka spregovorila o svojem vstopu v politiko, beseda je tekla tudi o njenem osebnem življenju.

Foto: Staš Zupanc

Foto: Staš Zupanc

“Od nekdaj sem si želela biti mama. Čeprav je marsikdaj naporno, ne rečem, toda poleg evropskega poslanstva me tudi družinsko izredno izpopolnjuje in daje še več zagona za moje delo, za prihodnost moje hčerke, za prihodnost vseh nas.”

Govorili so tudi o poslankinem dinamičnem urniku, njenem delu in prioritetah. Predstavila je svoje delovanje v odborih. Dijakinje in dijake je zanimalo tudi to, kakšne prednosti ima Slovenija od članstva v Evropski uniji, za kar je poslanka dejala, da je prednosti ogromno – tudi za mlade s štipendiranjem, izmenjavami in mednarodnim udejstvovanjem. Pri prednostih, ki bi jih Unija morala imeti, pa je bila poslanka jasna:

“Evropska unija mora delovati čim enotneje in ostati odporna na raznorazne krize. Želim si, da bi naredili več za zeleni prehod in s tem za ohranjanje okolja ter tudi za svobodo medijev in tako za obrambo naših demokracij.”

Foto: Staš Zupanc

Foto: Staš Zupanc

Šolski center Velenje se aktivno udejstvuje tudi v okviru projekta EPAS (Šola ambasadorka Evropskega parlamenta), kjer so se osredotočili na boj proti podnebnim spremembam. Joveva je pohvalila njihovo zavzetost. Poslanka je predstavila tudi vsebinske odločitve Evropskega parlamenta na tem področju, med drugim sistem za trgovanje z emisijami za zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida ter uredbo za strožje standarde glede izpustov ogljikovega dioksida za nove avtomobile in kombije.

Prisotni so predstavili svoje aktivnosti na področju prostovoljstva in preverili, kako je s prostovoljstvom poskrbljeno na ravni Unije. Ob tem je Joveva izpostavila program Evropska solidarnostna enota, za katerega je bila poročevalka v imenu svoje politične skupine Renew Europe, kjer se je zavzela za več finančnih sredstev in večjo vključenost vseh mladih.

“Vaše prostovoljstvo me navdaja z optimizmom in upam, da to ohranite tudi v prihodnje. Izkoristite vse možnosti, ki vam jih ponuja Evropska unija – vse od izmenjav programa Erasmus pa do prostovoljstva v okviru Evropske solidarnostne enote. Gre za tako formalno kot neformalno izobraževanje, pomoč sočloveku pa vas lahko le še dodatno kaj nauči.”

Foto: Staš Zupanc

Foto: Staš Zupanc

Vprašanje je naneslo tudi na poslankin boj za obstoj slovenskega jezika v digitalnem svetu, kjer je s pismi direktorjem podjetij Apple, Netflix, Disney in Amazon Prime pozvala k zagotavljanju slovenščine pri njihovih izdelkih ter storitvah na slovenskem trgu, torej trgu EU. Pojasnila je, da bodo podjetja slej ko prej morala slovenščino obravnavati enakopravno, tudi zaradi zakonodajnih premikov v Sloveniji.

“Podjetjem sem jasno povedala, da bom bdela nad njihovimi nadaljnjimi aktivnostmi in vztrajala pri upoštevanju enakopravnosti slovenskega jezika.”

Ob koncu je dijakinje in dijake zanimalo še reševanje vojne v Ukrajini, kjer se je poslanka zavzela za diplomatsko rešitev, hkrati pa poudarila, da Evropski parlament že od vsega začetka agresije stoji na strani Ukrajine. Navezala se je na sprejete sankcije in to, da so v Parlamentu že pred vojno obsodili zaostrovanje napetosti, nadalje pa so tudi z zakonodajnimi resolucijami omogočili, da se je begunkam in beguncem iz Ukrajine olajšal prihod in življenje v Uniji.

Srečanje s predstavniki upokojencev in gluhih ter naglušnih iz Velenja in okolice.

Sledil je sestanek s predstavniki Šolskega centra Velenje in Mladinskega centra Velenje, kjer so predstavili svoje aktivnosti in izzive. Na šolskem centru so jo popeljali tudi v trgovinico rabljenih oblačil, ki jo soustvarjajo skupaj s srednješolkami in srednješolci.

V popoldanskem delu obiska se je poslanka srečala še s predstavniki Društva upokojencev Velenje in Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje, ki so ji predstavili svoje delovanje v lokalni skupnosti, pa tudi prepreke, s katerimi se soočajo. Pred odhodom je poslanka obiskala še Knjižnico Velenje in se spoznala z njihovim sodobnim delovanjem, ob čemer je dejala, da bi si sama tudi predstavljala živeti v knjižnici. Poslanka je vsa omenjena srečanja povzela z besedami:

“Velenje je mesto, ki živi, lokalna skupnost pa mestu resnično daje utrip za še več sodelovanja in solidarnosti med ljudmi. Iskreni pogovori s tako dobrohotnimi ljudmi s polno zanosa me navdajajo z upanjem, da to regijo čaka resnično svetla, zelena prihodnost.”

Obisk velenjske knjižnice je poslanko navdušil.

Obisk velenjske knjižnice je poslanko navdušil.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja