Pisno vprašanje Evropski komisiji

26.10.2021

Komisija je spomladi 2021 po objavi zelene knjige začela posvetovanje o staranju. Z daljšanjem življenjske dobe se starejšim odpirajo nove priložnosti, če se spoštujejo njihove temeljne pravice in je družba bolj vključujoča. V zeleni knjigi pa vprašanji nediskriminacije in enakih pravic za osebe vseh starosti nista obravnavani. Svet in Parlament sta nedavno pozvala, naj bodo odzivi utemeljeni na načelih človekovih pravic in solidarnosti med generacijami.

1. Ali Komisija pripravlja belo knjigo, da bi poglobila razmislek o vprašanjih, ki jih obravnava v zeleni knjigi?

2. Ali bo Komisija razmislila o razvoju strategije EU za enakost starostnih skupin, da bi zagotovila celovite politike o staranju in podprla pravice vseh generacij?

3. Katere nadaljnje ukrepe namerava sprejeti, da bo Unija enakosti prinesla koristi ljudem vseh starosti?

Pisni odgovor komisarke in podpredsednice Dubravke Šuice v imenu Evropske komisije

11.1.2022

Nadaljnji ukrepi v zvezi z zeleno knjigo o staranju in posvetovanjem z njo potekajo na več področjih dela. Komisija trenutno ne razmišlja o predložitvi bele knjige o staranju ali posebne strategije za enakost starostnih skupin. Namesto tega si prizadeva, da bi vidike, povezane z demografijo in enakostjo, tudi kar zadeva diskriminacijo na podlagi starosti, vključila v vse ustrezne politike, zakonodajo in programe financiranja EU.

Direktiva Sveta 2000/78/ES o splošnih okvirih enakega obravnavanja pri zaposlovanju in delu v okviru svojega področja uporabe dejansko prepoveduje diskriminacijo na podlagi starosti. Te ukrepe dopolnjuje evropski steber socialnih pravic[1], ki vključuje načela enakih možnosti, usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, dohodka in pokojnin v starosti, zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe ter dostopa do osnovnih storitev. V akcijskem načrtu[2] so predstavljeni številni nadaljnji ukrepi za podporo Uniji enakosti.

V okviru akcijskega načrta za izvajanje evropskega stebra socialnih pravic in na podlagi zelene knjige o staranju[3] bo Komisija leta 2022 predstavila evropsko strategijo za oskrbo, namenjeno tako tistim, ki zagotavljajo oskrbo, kot tistim, ki so je deležni, zajemala pa bo vse od otroškega varstva do dolgotrajne oskrbe. Omeniti je treba tudi evropski akt o dostopnosti[4], katerega cilj je zagotoviti, da je digitalizacija vključujoč proces za izboljšanje dostopa do storitev.

[1] https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/economy-works-people/jobs-growth-and-investment/european-pillar-social-rights/european-pillar-social-rights-20-principles_sl

[2] https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/economy-works-people/jobs-growth-and-investment/european-pillar-social-rights/european-pillar-social-rights-action-plan_sl

[3] COM(2021)0050 final.

[4] Direktiva (EU) 2019/882 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. aprila 2019 o zahtevah glede dostopnosti za proizvode in storitve (UL L 151, 7.6.2019, str. 70).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja