V torek, 26. oktobra 2021, je na odboru za kulturo in izobraževanje z evropsko komisarko Vero Jourovo potekala izmenjava mnenj o stanju svobode medijev. Komisarka je že v uvodnem nagovoru Slovenijo postavila ob bok Poljski in Madžarski ter izrazila zaskrbljenost nad “številnimi poskusi spodkopavanja trajnostnega financiranja in neodvisnosti Slovenske tiskovne agencije ter javnega medijskega servisa”. To skrbi tudi evropsko poslanko Ireno Jovevo, ki je v svoji razpravi izpostavila vse večje politične pritiske na medije, ki so očitni tudi v Sloveniji, ob tem pa nanizala več predlogov zakonodajnih rešitev, ki bi lahko pripomogle k zaščiti novinarjev in večji svobodi medijev. 

Uvodoma je evropska poslanka poudarila, da je trenutni pritisk na medije brez primere. Omenila je potrebo po Anti-SLAPP direktivi in razpravo o tako imenovanih izjemah pravil za uredniške medije, katere po njenem mnenju ne morejo veljati za vse medije enako. Joveva je tako predlagala uporabo delegiranih aktov za opustitev pravil za tiste medije, ki imajo dejansko uredniško neodvisnost, kar bi prineslo tudi pregled nad mediji samimi.

Glede akta oziroma zakona o svobodi medijev, ki se pripravlja, pa je predlagala uskladitev pravil in zakonodaj držav članic ter oblikovanje skupnega okvira za javne medije na ravni EU, ki bi zagotavljal tudi nadzor in zavezujoče zaščitne ukrepe za zagotavljanje svobode medijev. Po njenih besedah bi bila rešitev tudi v novih organih ali odborih EU, ki bi jih sestavljale regulativne agencije za nadzor medijev ali pa predstavniki tiska. To bi medijem omogočilo zaščito, ko bi šlo kaj narobe, kot je trenutno primer v Sloveniji s Slovensko tiskovno agencijo (STA). Izpostavila je tudi problematiko transparentnosti oglaševanja, predvsem v oglaševalskih poslih, kjer so vključena državna podjetja ali državna sredstva. Prav tako se je zavzela za zaščito zasebnih medijev pred sumljivimi prevzemi, kot se je to denimo s TVN zgodilo na Poljskem. Rešitev vidi v okrepljenem demokratičnem nadzoru vseh prevzemov, s čimer bi lahko preprečili tudi koncentracijo lastništva medijev. S tem se strinja tudi komisarka Jourova, saj je kocentracija lastništva širši medijski problem v Evropski uniji (izpostavila je aktualni francoski problem), predvsem sedaj v času pandemije, ko so manjši mediji postali finančno šibki. Lastništvo pa po mnenju komisarke ključno vpliva na način poročanja in pisanja.

Evroposlanki se zdi najbolj pomembna uvedba pravil, ki bi omogočila zaščito novinarjev pred njihovimi lastniki, upravnih odborov pred političnimi strankami in javnih medijev pred političnim vmešavanjem. Prepričana je, da je treba ustvariti pogoje za zaščito novinarjev, saj bodo ti le tako imeli moč svobodnega izražanja. Pri tem je najpomembnejše tudi to, da si Evropska unija pridobi dejansko moč glede zaščite medijev, v nasprotnem lahko le nemo opazuje dogajanje, kot je slovensko, pri čemer je na največji preizkušnji prav demokracija, je nagovor sklenila poslanka.

Komisarka Jourova pa je v odgovoru izrazila zaskrbljenost zlasti pri medijih, ki jih financira država, kjer je kot primer izpostavila madžarski primer KESMA fundacije. Tovrstni provladni mediji poročajo zgolj določene infomacije in na ta način ključno vplivajo na izid volitev, predvsem pa kažejo izkrivljeno sliko stanja demokracije. Komisarka je poudarila tudi odgovornost medijev kot takih, ki bi morali najprej “počistiti lastno dvorišče”. Ko želimo braniti medijski sektor in novinarje, moramo namreč biti prepričani, da branimo strokovnjake, ki imajo visoko integriteto in ki svoje delo opravljajo v interesu zaščite objektivnih dejstev, je dejala Jourova. Povedala je še, da obstaja jasna zahteva do držav članic, da zagotovijo financiranje javne radiodifuzije, pri čemer je znova izpostavila primer Slovenije. Komisarka se je dotaknila tudi preglednosti in ugotavljanja lastništva medijev, saj se ji zdi pomembno, da ljudje vedo, kdo stoji za njimi.

Video posnetek z izseki uvodnega nagovora komisarke, vprašanjem poslanke Joveve in odgovori Jourove si lahko ogledate spodaj:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja