Pisno vprašanje Evropski komisiji

3.2.2021

Družba AstraZeneca naj bi v skladu z dogovorom z EU, sklenjenim avgusta 2020, do marca 2021 27 državam članicam EU zagotovila približno 80 milijonov odmerkov.

Januarja 2021 je družba sporočila, da se bo število začetnih odmerkov za države članice EU zaradi težav s proizvodnjo in posledičnih omejitev pri dobavi zmanjšalo.

Po poročanju britanskega časopisa The Telegraph pa je družba AstraZeneca morda zmanjšala dobavo za države EU, da bi odmerke po višjih cenah prodala drugim državam.

Obenem je družba Pfizer 5. januarja 2021 sporočila, da bo začasno zmanjšala dobavo cepiv v EU do konca januarja, ker posodablja proizvodne obrate. V nekaterih delih EU cepljenje zato poteka počasneje, ponekod pa se je popolnoma ustavilo.

1. Katere ukrepe, vključno z morebitnimi pravnimi ukrepi, bo sprejela Komisija, da bi ugotovila, koliko odmerkov zdravila je družba AstraZeneca proizvedla in komu jih je dobavila?

2. Katere ukrepe bo sprejela, da bo zagotovila izpolnjevanje pogodbenih obveznosti farmacevtskih družb do EU v zvezi s številom dobavljenih cepiv in da bodo pogodbe v celoti objavljene?

Odgovor komisarke Stele Kiriakides v imenu Evropske komisije

30.6.2021

Glavni cilj Komisije je zagotoviti hitro dobavo cepiv v skladu s sporazumi za vnaprejšnji nakup. Komisija si s financiranjem na podlagi teh sporazumov prizadeva podpirati hiter razvoj cepiv in ublažiti težave, povezane z njim, vendar ne more predvideti zamud, če je zadevne družbe o tem ne obvestijo pravočasno.

Sporazumi za vnaprejšnji nakup vključujejo zavezujoča naročila glede števila odmerkov cepiva, ki morajo biti dobavljeni, in časovnega razporeda dobave. Pomembno je, da zadevnih šest družb izpolni svoje pravne obveznosti.

Komisija je v zvezi z družbo AstraZeneca sprejela ukrepe brez primere in se odločila začeti sodni postopek proti njej zaradi kršitve sporazuma za vnaprejšnji nakup, ki ga je z družbo sklenila 27. avgusta 2020, o dobavi 300 milijonov cepiv proti COVID-19 do konca drugega četrtletja leta 2021. Komisija deluje v svojem imenu in v imenu 27 držav članic, ki so Komisijo povsem usklajeno podprle pri zahtevi, da se zagotovi pravočasno in učinkovito izvajanje sporazuma za vnaprejšnji nakup, sklenjenega z družbo AstraZeneca.

Komisija počne vse, kar je v njeni moči, za podporo uvajanju cepiv v Evropi, vključno s povečanjem razpoložljivosti cepiv v naslednjih tednih in mesecih. Komisija in družba BioNTech-Pfizer sta se dogovorili za pospešitev dobave, tako da bo v drugem četrtletju dobavljenih 60 milijonov dodatnih odmerkov, s čimer se bo skupno število odmerkov, ki bodo dobavljeni v tem četrtletju, povečalo na 250 milijonov.

Komisija je zavezana preglednosti in odgovornosti ter je objavila pogodbe, sklenjene z družbami AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK, BioNTech-Pfizer, Johnson & Johnson in Moderna, ki so v redigirani obliki na voljo na spletišču Komisije[1].

[1] https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/public-health/eu-vaccines-strategy_sl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja