Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v torek, 2. februarja 2021, udeležila srečanja naše politične skupine v Evropskem parlamentu, Renew Europe, da bi razjasnila in odgovorila na številna vprašanja o strategiji cepljenja. Poslanci Renew Europe smo pozvali Komisijo, naj izboljša učinkovitost cepljenja in preglednost pogodb s proizvajalci cepiv, zlasti ob upoštevanju nedavnih težav glede dostave cepiv podjetja AstraZeneca.

V naši razpravi s predsednico von der Leyen smo poslanci izpostavili pomen skupnega delovanja, ampak tudi manko transparentnosti in komunikacije z javnostjo ter samokritike. Uvedba cepiva je pozitiven korak, solidarnost EU pa je prava pot naprej. V tem procesu ni prostora za napake. Ne le, da je od njega odvisna verodostojnost EU in zlasti Evropske komisije, ampak tudi zdravje ljudi. Ključna bo tudi solidarnost na svetovni ravni in zlasti v naši soseščini.

Na vse načine si moramo vsi v EU prizadevati za povečanje proizvodnje cepiv, kakršnekoli zamude pa bi morale priti s takojšnjimi in jasnimi razlagami. Povrniti moramo zaupanje naših državljanov. Menimo, da bi bilo treba vse pogodbe čim prej javno objaviti. Komisija in farmacevtska podjetja morajo spremeniti svoj pristop in odpraviti tančico tajnosti okoli pogodb o cepivih. Zato smo v razpravi postavili veliko konkretnih vprašanj; predvsem, kako in kdo se je pogajal s podjetji, kako so bile vključene države članice, o cepilnih certifikatih, kakšna je nadaljnja časovnica …

Predsednica Komisije je na začetku poudarila zapleten, pa tudi nepredvidljiv proces proizvodnje cepiv, ki prinaša tveganja. Zato je Komisija podpisala šest pogodb z različnimi farmacevtskimi podjetij v skupni vrednosti 2,7 milijard evrov. Nobena pogodba ni bila podpisana brez konsenza vseh držav članic, je še dejala von der Leynova. Evropska komisija je zagotovila skupno količino cepiva, države članice pa so se potem bilateralno dogovarjale s podjetji. Po besedah von der Leynove pri pogajanjih ni bila ključna cena, temveč odgovornost proizvajalcev. Izpostavila je dobre novice, saj da se bo po krajšem zmanjšanju proizvodnje zaradi gradnje novih kapacitet ta povečala: 33 milijonov doz je predvidenih v februarju in 55 milijonov v marcu, skupaj z že dostavljenimi 18,5 milijoni torej dobrih 100 milijonov doz v prvem četrtletju 2021.

Glede transparentnosti je von der Leynova povedala, da s strani Komisije ni problemov glede objave vseh pogodb, saj se zavedajo, da bi to pripomoglo k večjemu zaupanju in transparentnosti, ampak je potrebno tudi soglasje farmacevtskih podjetij. Zato sta v tem trenutku objavljeni zgolj dve pogodbi.

Na vprašanje o odobritvi ruskih in kitajskih cepiv je odgovorila, da je ključna EMA (Evropska agencija za zdravila). Varnostni postopek evaluacije je za vse enak, saj na evropskem trgu morajo biti na voljo učinkovita, predvsem pa varna cepiva. Sicer je dodala, da obstaja tudi drug, hitrejši način, kjer države članice neposredno odobrijo cepivo, ampak se s tem odgovornost prestavi na državo članico, ki ga je za svoje državljane odobrila.

Cepilni certifikati so z zdravstvenega vidika nujnost, dokler dostopa do cepljenja ne bodo imeli vsi, pa se o čem več – denimo širitvi uporabe certifikatov na področje potovanj – ne moremo pogovarjati, se je strinjala tudi predsednica Komisije. Vsekakor pa je dala jasno vedeti, da morajo biti cepljenja prostovoljna.

O strategiji cepljenja bo sicer razprava s von der Leynovo tekla na plenarnem zasedanju prihodnji teden, v skupini Renew Europe pa bomo ponovno pozvali k preglednosti pogodbenih klavzul, povezanih s proizvodnjo, roki distribucije in cenami ter tudi k javni razpravi, da povrnemo zaupanje državljanov. Več ko bomo vedeli o dobavnih določbah pogodb in časovnem razporedu doziranja, bolj bomo lahko Komisiji in farmacevtski industriji pomagali najti skupne rešitve.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja