Na svetovni dan boja proti raku ter dan po predstavitvi prvega evropskega načrta za boj proti raku, je posebni odbor za boj proti raku (BECA) o načrtu razpravljal z zdravstvenimi strokovnjaki ter komisarko za zdravje, Stello Kyriakides. 

Pandemija Covid-19 je huje prizadela nekatere skupine, globalno in po Evropi. Bolniki z rakom sodijo med bolj ranljive skupine prebivalstva, oskrba pa trpi zaradi vpliva pandemije na delovanje zdravstvenih sistemov. Čeprav je Covid-19 svetovna zdravstvena kriza brez primere, morda ni zadnja pandemija. Vsekakor je opozorila na slabosti zdravstvenih sistemov in jasno pokazal, da se bo zdravstveni šok ob novi pandemiji, ki jih povzročajo nastajajoči ali že znani patogeni  ter druge grozeče krize, zopet ponovil, če ne bo strukturnih sprememb. Komisarka za zdravje in strokovnjaki so poslancem odgovarjali na vprašanja ter jih obvestili o učinkih pandemije na zdravstvene sisteme in zdravljenje raka. Poleg je beseda tekla tudi o vprašanju protimikrobne odpornosti in morebitne uporabe tehnologije mRNA za zdravljenje raka.

Evropska poslanka Irena Joveva je svoje vprašanje naslovila dr. Andreasu Kuhnu, ki trenutno dela na Inštitutu za mikrobiologijo Univerze v Hohenheimu in preučuje celično biologijo ter molekularno biologijo. Vprašanje skupaj z odgovorom si lahko ogledate spodaj:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja