Evropska poslanka Irena Joveva se je kot gostujoča govornica udeležila spletne razprave na prvem digitalnem zasedanju Evropskega mladinskega parlamenta na temo “Premoščanje razlik: digitalizacija, bogastvo, zdravje, spol, izobraževanje”.

Na razpravi je sodelovalo približno osemdeset dijakov italijanskih srednjih šol ter mladi prostovoljci iz vse Evrope. Udeleženci so v odborih iskali konkretne rešitve za aktualna vprašanja različnih tematskih področij, kot so zdravstvo, zunanje zadeve in zaposlovanje, o sprejetih resolucijah pa se bo razpravljalo na Generalni skupščini. Udeleženci so z evropsko poslanko izmenjali mnenja o več temah, še posebej aktualna pa je bila digitalizacija izobraževanja. Joveva je pojasnila, da je digitalizacija bolj pomembna kot kadarkoli prej. To področje ureja vsaka država članica individualno, medtem ko je naloga Evropske unije, da poskrbi za čim manjše razlike tako med mladimi kot tudi med posameznimi državami. Pandemija je namreč jasno pokazala, da veliko mladih nima sredstev in pogojev za kakovostno izobraževanje na daljavo.

Mlade skrbi tudi radikalizacija posameznih držav znotraj Evropske unije. Joveva je v tem kontekstu na primeru dogajanja v Sloveniji med pandemijo izpostavila tudi vidike izjemno slabe komunikacije trenutne vlade z državljani. Ta ni ažurna, transparentna, iskrena in strokovna, zato se ljudje po informacije pogosto zatekajo na splet, kjer pa žal prehitro nasedejo razmeroma enostavnim ali na prvi pogled logičnim laičnim razlagam. Tudi to je razlog za zelo slabo obvladovanje epidemije v Sloveniji. Mlade je zanimala tudi ocena uspešnosti delovanja Evropskega parlamenta v trenutni situaciji pri nabavi in distribuciji cepiv, največ časa pa je bilo namenjenega debati glede premoščanja družbenih in spolnih razlik, zlasti v luči pandemije in njenih posledic za družbo in gospodarstvo. Kriza je znova prinesla večjo neenakost plač med spoloma, povečanje nezaposlenosti med ženskami in težje vključevanje mladih na trg dela.

Kljub zahtevnosti obravnavanih tem so mladi razpravo sklenili v optimističnem duhu, predvsem pa so bili veseli možnosti, da so lahko svoje izkušnje in razmišljanja delili z evropskimi poslanci.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja