Imam da vi kažam nešto …

… Tokratni zapis začenjam v makedonščini. Z razlogom.

Ne e pogrešno toa što, kako političar vo edna zemja, izrazuvate odredena poddrška za odreden kandidat, političar, vo druga zemja.

Ne e pogrešno da imate jasni stavovi za toa što e pravilno, a što ne. Što e dobro, a što ne. Nema ništo lošo vo toa da im se posakuva i pravi dobro na site luǵe, na site žiteli na odredena zemja, bez razlika na nivnata nacionalnost, religija ili poteklo.

Vo toa nema ništo lošo. A vo što ima? Sega ḱe vi kažam.

Pogrešno e da se zboruva kako idniot pretsedatel na edna država treba da bide nekoj od edna točno odredena nacionalnost. Pogrešno e što toa, koj ḱe bide pretsedatelski kandidat, se odlučuva na sredba so premier na sosedna država. Se vo duhot na dobrososedskite odnosi, neli?

Pogrešno e toa što mirno i gordo odite na miting vo edna druga zemja, kade što besramno se istaknati isklučivo znaminjata na drugi, sosedni zemji. Zaobikoluvajḱi gi site oficijalni protokoli.

Pogrešno e da se mešate vo vnatrešno-političkite raboti na edna zemja zatoa što sakate da gi prikriete svoite neuspesi doma. Zatoa što vašata zemja e daleku od sovršena za čovečki život. Isto taka poradi vašite (ne)dela.

E, toa e pogrešno. Toa e lošo. A toa go pravi Albin Kurti, koj veḱe pred izvesno vreme gi pokaža svoite vistinski nameri. Nema da navleguvam vo detali tokmu zatoa što nemam namera sama da se spuštam na takvo nivo, no sakam jasno i glasno da kažam deka toa što go pravi Albin Kurti vo vrska so Severna Makedonija e neprifatlivo, nepristojno, sramno i podlo. Ova go tvrdam kako pratenička vo Evropskiot parlament, go tvrdam kako potpretsedatelka na parlamentarniot komitet EU-Severna Makedonija, ova go tvrdam kako Slovenka so makedonsko poteklo i go tvrdam kako sosema običen, normalen čovek.

Od srce i posakuvam se najdobro i najubavo na tatkovinata na moite roditeli, no za žal vo momentov tamu e se osven toa. Iskreno se nadevam deka site tamošni političari ednaš zasekogaš ḱe sfatat deka nivniot interes ne treba da bide nivnata blagosostojba ili blagosostojbata na izbranite. Tuku blagosostojbata na narodot. Celiot.

Da, danes sem začela s svojim dobesedno maternim jezikom. Kot rečeno, z razlogom. Sledi še zapis v slovenščini:

Nič ni narobe s tem, da kot politik v eni državi izraziš neko podporo določenemu kandidatu ali kandidatki, politiku ali političarki, v neki drugi državi.

Nič ni narobe s tem, da imaš jasna stališča glede tega, kaj je prav in kaj ne, kaj je dobro in kaj ne. Nič ni narobe s tem, da želiš dobro vsem ljudem, vsem prebivalkam in prebivalcem neke določene države, neodvisno od njihove nacionalnosti, veroizpovedi, porekla.

Narobe je to, da govoriš o tem, kako bi moral bodoči predsednik ene države biti točno ene določene nacionalnosti. Narobe je to, da se o predsedniškem kandidatu odloča na sestanku s premierjem sosednje države. Vse v duhu dobrih medsosedskih odnosov, mar ne?

Narobe je to, da greš mirno in ponosno na srečanje v to isto, tujo državo, kjer so brezsramno izobešene zastave izključno nekih drugih, sosednjih držav. Mimo vseh uradnih protokolov.

Narobe je to, da se vmešavaš v notranjepolitične zadeve ene države zato, ker želiš prikriti svoje neuspehe doma. Ker je tvoja država daleč od popolne za življenje ljudi. Tudi zaradi tvojega delovanja.

To je narobe. In to počne Albin Kurti, ki je svoje resnične namere pokazal že pred časom. V podrobnosti ne bom šla ravno zato, ker se sama ne nameravam spuščati na to raven, želim pa jasno in glasno povedati, da je to, kar v povezavi s Severno Makedonijo počne Albin Kurti, nesprejemljivo, nespodobno, ostudno in nizkotno. To trdim kot poslanka Evropskega parlamenta, to trdim kot podpredsednica parlamentarnega odbora EU-Severna Makedonija, to trdim kot Slovenka z makedonskim poreklom in to trdim kot popolnoma običajen človek.

Domovini mojih staršev želim iz srca vse najboljše in najlepše, toda žal je v tem trenutku v njej za večino vse prej kot to. Srčno upam, da bodo vsi tamkajšnji politiki enkrat le dojeli, da njihov interes mora biti ne lastna dobrobit ali dobrobit izbrancev. Dobrobit ljudi. Vseh.

– Irena

Foto: EP –Alain ROLLAND

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja