Evropska poslanka Irena Joveva je v torek, 13. februarja 2024, v pogovoru za Slovenske novice spregovorila o svojih nadaljnjih načrtih glede pobude za enakopravnost slovenščine v digitalnem svetu. ”Še naprej bom težila vsem tistim, ki ne spoštujejo slovenščine kot uradnega jezika EU. Storila bom vse, kar je v moji moči, da dosežem možnost enakopravne rabe maternega jezika v domovini – ker je to naša pravica in naša izbira,” je v svojih prizadevanjih odločna Joveva.

V zvezi s tem je poslanka že leta 2022 pisala izvršnim direktorjem podjetij Amazon Prime, Disney+ in Netflix, na jezikovno diskriminacijo in kršenje slovenske zakonodaje pa je večkrat posvarila tudi v svojih govorih na plenarnih zasedanjih v Evropskem parlamentu.

”Sestala sem se s predstavniki Netflixa, Disneya+ in Appla. Začela bom s ponudnikoma t. i. pretočnih videovsebin, torej Netflixom in Disneyjem+. Med pogovorom predstavniki ne enega ne drugega podjetja niso podali nobenih rešitev za problematiko neuporabe enega od uradnih jezikov Evropske unije, zgolj izgovore.”

Četudi gre za podjetja, ki so zelo uspešna na trgu Evropske unije, pa je Joveva opozorila, da nihče od njihovih predstavnikov ni izrazil pripravljenosti za reševanje težav, povezanih z neupoštevanjem enega od uradnih jezikov Unije.

Zato je poslanka, kot je izpostavila, skupaj s svojo ekipo začela iskati rešitve na evropski ravni znotraj svojih pristojnosti kot evropske poslanke. Kot ena izmed parlamentarnih pogajalk je sodelovala pri oblikovanju besedila Evropskega akta o svobodi medijev – zakonodaje, v kateri so vključene tudi določene spremembe na področju jezikovne diskriminacije. V pričakovani zakonodaji, ki naj bi bila dokončno potrjena na marčnem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, se predvideva možnost sodelovanja med t. i. nacionalnimi regulatorji (inšpektorati).

”To pomeni, da bodo lahko nacionalni inšpektorati, denimo v našem primeru slovenski, ob ugotovljeni nepravilnosti z vidika diskriminacije uradnega jezika Evropske unije na podlagi določenih mehanizmov zahtevali od inšpektorata iz druge države članice, kjer je sedež podjetja (recimo v primeru Netflixa je to Nizozemska), da te zadeve uredijo.”

Za poslanko je to ključno, saj se ponudniki pretočnih vsebin pogosto izgovarjajo z navedbo, da nimajo poslovnega sedeža v Sloveniji. Kot je podrobneje pojasnila, to pomeni, da ti ponudniki niso zavezani k spoštovanju nacionalnih zakonodaj, saj so za evropski trg registrirani v zgolj eni izmed držav članic in posledično spadajo le pod njihov regulatorni režim.

”Gre za pomemben korak naprej, toda za zares uspešno izvajanje in sistemsko reševanje problematike, predvsem pa zavezujočo določbo, in ne zgolj možnost, bo treba dopolniti še direktivo o avdiovizualnih medijskih storitvah.”

Glede revizije zadevne direktive je poslanka spomnila, da je že oktobra lani poslala uraden dopis pristojnim evropskim komisarjem, na katerega je nedavno prejela odgovor.

”Prav zaradi njunega odgovora je zdaj tudi črno na belem jasno, saj gre za zelo jasen signal najvišje ravni izvršilne oblasti EU: prepoved jezikovne diskriminacije bo zakonsko določena na evropski ravni. Zakonodajni proces v Evropski uniji je sicer običajno dolgotrajen in na to žal ne morem vplivati toliko, kot bi si želela. Toda prepričana sem, da je bolje nekaj začeti in na tem delati kot sedeti križem rok in večno čakati na multinacionalke, ki brez konkretnega pritiska, zlasti zakonodajnega, ne bodo storile veliko. Čeprav počasi, je dejstvo, da se zadeve premikajo. To mi je ravno prejšnji teden na sestanku tudi v živo zagotovil komisar Breton, obljubil mi je tudi, da bo z direktorji dotičnih nacionalk o tem tudi osebno spregovoril ob prvi priložnosti.”

Hkrati je še dodala, da je bil pogovor s predstavniki podjetja Apple nekoliko produktivnejši kot s predstavniki pretočnih vsebin, vendar še vedno nezadosten. Zato je napovedala novo srečanje s predstavniki Appla, na katerem bodo pregledali trenutno stanje in razpravljali o nadaljnjih korakih.

Intervju, ki so ga na spletni strani objavili v četrtek, 13. februarja 2024, si v celoti lahko preberete tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja