Pisno vprašanje Evropski komisiji

17.10.2023

Komisija se je v okviru strategije od vil do vilic zavezala, da bo do leta 2023 pregledala zakonodajo EU o dobrobiti živali. Državljanom je tudi obljubila, da bo pregled vključeval predlog za prepoved nečloveškega in neetičnega zapiranja živali v kletke v kmetijstvu kot odgovor na zahtevo več kot 1,6 milijona državljanov, ki so podpisali evropsko državljansko pobudo Končajmo dobo kletk. Pozitiven odgovor Komisije na peticijo je med državljani vzbudil upanje, da je EU resnično prisluhnila njihovim pomislekom in želi ukrepati.

Vendar je Financial Times poročal, da so trije uradniki EU, ki so seznanjeni z zadevo, izjavili, da je Komisija v celoti opustila predloge. Ta razvoj dogodkov je zaskrbljujoč in sproža vprašanja o demokratični verodostojnosti institucij EU.

  • 1.Ali bo Komisija do obljubljenega roka, tj. do konca tega leta, predstavila novo zakonodajo o dobrobiti živali in okvir za trajnostni prehranski sistem? Ali bosta vključevala prepoved zapiranja živali v kletke v kmetijstvu, kot je bilo obljubljeno?
  • 2.Ali se Komisija v nasprotnem primeru zaradi pritiska industrije in prihodnjih volitev umika od lastnih zavez?
  • 3.Ali priznava, da EU s prelaganjem ustrezne zakonodaje za zaščito živali in spodbujanje trajnostnega prehranskega sistema samo še poglablja ekološko krizo?
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja