Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 18. oktobra 2023, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nagovorila Evropski parlament glede boja proti dezinformacijam v okviru akta o digitalnih storitvah v času konfliktov. Govor je začela z besedami, da so med največjimi žrtvami vsake vojne nedolžni ljudje in resnica.

Nadaljevala je, da se vsi zavedamo točnosti te trditve, sploh v teh časih, ko po spletu z nesluteno hitrostjo švigajo videoposnetki, fotografije in komentarji:

”Pa se res vsi, kot družba, zavedamo, koliko manipulacij je tam gor? Laži? Namernih – za interese nekih ljudi, neke vlade, neke geopolitike, nekega agresorja, nekih teroristov, nekega okupatorja? Dezinformacije, manipulacije in lažne novice poglabljajo delitve, večajo sovraštvo. Do “drugih”.”

Akt o digitalnih storitvah je dober, je bila jasna Joveva, a hkrati opozorila, da se mora tudi pravilno izvajati. Meje so jasno postavljene, pozitivne pridobitve spleta je treba ohraniti, škodljive vsebine omejiti, nezakonite pa odstraniti, je dodala.

Po njenih besedah mora EU poskrbeti, da tudi družbena omrežja upoštevajo zakonodajo v celoti.

”Ljudje morajo poznati vse pasti spleta, na koncu pa je vedno na njih samih, komu bodo verjeli. Ampak … resnica je tista, ki potrebuje zagovornike. Sploh v teh časih.”

Celoten nagovor si lahko ogledate tukaj.

OZADJE

Evropski komisar za notranji trg, Thierry Breton, je v začetku oktobra 2023 pisno opozoril direktorja Mete Marka Zuckerberga in direktorja X (nekdanji Twitter) Elona Muska, da bi lahko nujni podjetji, če ne bodo odstranili nezakonitih terorističnih vsebin in vsebin, povezanih s sovražnim govorom, s svojih platform, kršili nove predpise Evropske unije o digitalnih storitvah. Evropska komisija je namreč zaznala porast nezakonitih vsebin in dezinformacij, ki se širijo v EU v zvezi s konfliktom v Izraelu, kot tudi prirejene vsebine, t.i. ‘deepfakes’, pred nedavnimi volitvami na Slovaškem.

V skladu z novo sprejetim zakonom EU o digitalnih storitvah so tehnološki velikani, kot so Google, Meta, X in Amazon, odgovorni za spremljanje in odstranjevanje nezakonitih vsebin, kot so teroristične vsebine ali nezakonit sovražni govor, objavljen na njihovih platformah. Neupoštevanje evropskih predpisov v zvezi z odstranjevanjem nezakonite vsebine lahko povzroči globe v višini šestih odstotkov letnih prihodkov podjetja.

Foto: EP – Genevieve ENGEL

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja