Evropska poslanka Irena Joveva je v sredo, 10. maja 2023, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljala o posodobitvi protikorupcijskega zakonodajnega okvira Evropske unije. Med drugim je poudarila, da so izvoljeni v Evropskem parlamentu tam zato, da delujejo za skupno dobro vseh ljudi, ne pa, da ustvarjajo lažjo pot “posameznikom z globokimi denarnicami” na račun lastnega okoriščanja.

Nagovor je poslanka začela z naštevanjem najodmevnejših korupcijskih afer, ki so pretresle državljanke in državljane, države članice ter evropsko in svetovno javnost. Med njimi je izpostavila tudi najbolj aktualno afero, tako imenovano “Qatargate”, ob tem pa spomnila še na afere “LuxLeaks”, “Galvinovo poročilo”, “denar za vpliv” in najbolj razvpito “Cresson”, po kateri je celo odstopila takratna celotna Evropska komisija.

Gre samo za nekaj izmed odmevnih korupcijskih škandalov na evropski ravni, na ravni držav članic pa jih je še več, je opozorila Joveva in dodala, da gre za izredno veliko problematiko, s katero se spodkopavajo le demokratične vrednote, temveč tudi vsakič znova spodjeda že tako krhko zaupanje v politiko, političarke in politike:

“Tukaj smo zato, da delamo za skupno dobro vseh ljudi in ne zato, da ustvarjamo lažjo pot podjetjem, državam, posameznikom z globokimi denarnicami, na račun lastnega okoriščanja. Resda imamo nekaj protikorupcijskih varovalk in mehanizmov, a več kot očitno ne dovolj.”

Po poslankinem mnenju bi takšno direktivo sicer potrebovali že zdavnaj, a je s predlogom Komisije zdaj ta končno vsaj tukaj:

“Vendarle nam predlog končno prinaša enotno nadnacionalno zakonodajo s sankcijami proti kriminalnim dejanjem korupcije. Tako bodo tisti, ki se bodo želeli okoriščevati, končali skupaj z ostalimi kršitelji – za zapahi.”

OZADJE

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med svojo razpravo o stanju Evropske unije septembra 2022 obljubila, da bo Komisija podala predloge za boj proti korupciji. To področje so dodatno razburkala zadnja razkritja o domnevnih koruptivnih dejanjih v Evropskem parlamentu, Komisija pa je nato 3. maja 2023 razkrila predlog za boj proti korupciji.

Evropski parlament je kot sozakonodajalec udeležen v procesu obravnave predlogov, da se zagotovi optimalno izvajanje pravil, politični nadzor in odgovornost izvoljenih. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta tako na plenarnem zasedanju obravnavajo protikorupcijske predloge Evropske komisije. Z njimi želi Evropska unija razširiti obstoječe okvire, se aktivno soočati s korupcijo v politiki, podpreti države članice pri teh prizadevanjih in podpreti letno poročilo o vladavini prava. Poleg tega predlog predvideva dodatna pravila za kazniva dejanja, uskladitev kazni v državah članicah in poseben režim za boj proti korupciji po vsem svetu.

Poleg zadnje afere Qatargate so bile med odmevnejšimi aferami v Evropski uniji še afera Cresson, afera »denar za vpliv«, LuxLeaks in Galvinovo poročilo.

Nagovor evropske poslanke Joveve si lahko ogledate tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja