Evropska poslanka Irena Joveva je v petek in soboto, 5. ter 6. maja 2023, v imenu svoje skupine Renew Europe gostila dvodnevno srečanje ‘‘Renew Europe Goes Local – Slovenija: osrednji del evropske zgodbe’’. Na njem je poslanka predstavila delovanje politične skupine na evropski ravni ter njen pomen tudi za lokalno raven, kjer je poudarila, da samo skupaj lahko naredimo ter dosežemo več za državljanke in državljane. 

Poslanka je svojo predstavitev začela z obrazložitvijo svojega dela v Evropskem parlamentu, predvsem z opisom delovanja v različnih odborih in delegacijah. Pojasnila je, kako poteka delo evropskih poslank in poslancev ter postopki sprejemanja zakonodaje, pri čemer je poudarila svoje delovanje na zaključenih poročilih in mnenjih, dotaknila pa se je tudi teh v pripravi.

Nadalje je spregovorila o tematikah, ki so pri njenem delu ta hip najbolj v ospredju: zaščita slovenščine v digitalnem svetu, priprava Evropskega akta o svobodi medijev, zaveze in prizadevanja za večjo transparentnost, boj za prepoved neplačanih pripravništva, promocija prostovoljstva in Evropske solidarnostne enote. Še bolj pa se je osredotočila na kolektivne napore, ki so jih izvedli v njeni politični skupini Renew Europe, pa tudi širše v Evropskem parlamentu. Izpostavila je različne izredno pomembne zakonodajne premike, kot so zeleni dogovor, sklad prihodnje generacije (Next Generation Fund), strategijo od vil do vilic, akta o digitlnih storivah in digitalnih trgih (DSA, DMA) in druge. Ob tem je bila jasna:

“Na marsikaj lahko opozorimo tudi sami, premaknemo pa že težje. Zato je moč prav v našem skupnem delovanju, saj lahko le skupaj dosežemo več – za vsakogar izmed nas.”

Poslanka je poudarila, kako pomembno je, da je lokalna raven obveščena o njenem delu, delu poslanske skupine in Evropskega parlamenta ter da se zna ta lokalna raven z evropsko ravnjo povezati tudi na različne načine. Predstavila je kompleksno delovanje evropskih institucij za boljšo predstavo in razumevanje z namenom povezovanja in sodelovanja vseh ravni – tako lokalne in nacionalne z evropsko. Ob tem je omenila, da sama z veseljem obišče lokalne odbore po Sloveniji, saj da le tako lahko vidi, kako stvari delujejo v realnosti.

“Najraje sem med ljudmi, na terenu. Da na licu mesta vidim, kako stvari stojijo, kje nam kaže dobro in kje bi se dalo še kaj izboljšati – in skoraj vedno se da kaj še izboljšati ali pa vsaj dopolniti.”

Na srečanju so poleg poslanke zbrane nagovorili še poslovni direktor Svobode Peter Majerle, minister za obrambo Marjan Šarec in vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Kot nekdanji predsednik vlade je minister Šarec predstavil pomen in vpliv skupine Renew Europe v različnih evropskih institucijah, med drugim tudi Evropskega sveta in Sveta Evropske unije, kjer je prav tako delovanje za skupno dobro ključno za uspešnost politike. Pomembnost lokalnega okolja in njegov vpliv na oblikovanje evropskih politik je udeležencem predstavil nekdanji župan in vodja poslancev Svobode Sajovic. Naslednji dan so udeleženci dvodnevnega dogodka svoje znanje preverili tudi v praksi v okviru delavnic ter simulacij zasedanja različnih evropskih institucij.

minister za obrambo Marjan Šarec

minister za obrambo Marjan Šarec

vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic

vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja