V sredo, 26. aprila 2023, je evropsko poslanko Ireno Jovevo pri njenem delu v okviru projekta “MEP Job Shadowing” spremljal prostovoljec Slovenske filantropije Viktor. Pred časom je bila namreč evropska poslanka na Filantropiji, kjer je spremljala Viktorja pri prostovoljnem delu učenja slovenskega jezika. Nato je šel Viktor s poslanko na dogodek o izobraževanju v ljubljanski Hiši Evropske unije, tokrat pa se ji je pridružil še pri delu v Bruslju in na lastne oči videl, kako je videti dan poslanke v Evropskem parlamentu. Svoje občutke je dan pozneje strnil v zapis, ki ga v nadaljevanju poobjavljamo v celoti.

V Evropskem parlamentu

“Včeraj sem dobil neverjetno priložnost, da sem ves dan v Evropskem parlamentu spremljal navdihujočo poslanko Evropskega parlamenta – slovenko Ireno Jovevo, predstavnico Renew Europe –, ki sem jo kot prostovoljec spremljal na vsakem koraku, od glasovanja v odboru do razprav in okroglih miz, nazaj na sestanke in vse vmes.

Eno zagotovo vem: to je bila popolnoma osupljiva, enkratna izkušnja, ki jo je omogočil Center za evropsko prostovoljstvo (CEV), za kar jim ostajam hvaležen.

Na dogodku v Hiši Evropske unije v Ljubljani

Ne le, da sem dobil popoln vpogled v vsakdan evropske poslanke, ampak sem si veliko bolj razširil obzorja tudi glede tega, kakšen neverjeten pritisk in odgovornost ležita v rokah teh posameznic in posameznikov, ki se s pomočjo svojih dragocenih sodelavcev po najboljših močeh trudijo, da bi vsem nam izboljšali življenja.

Za spremembe pa je potreben čas, naša potrpežljivost, razumevanje, spoštovanje in znanje o tem, kaj resnično pomeni biti v politiki. Biti ženska v politiki. Biti odločevalec, izvajalec, oseba dejanj v krhkem svetu velike kompleksnosti, kjer je treba spremembe sinhronizirati z nepredstavljivim birokratskim aparatom vsake države članice in zadovoljiti pričakovanja velike večine. Spremembe se dogajajo v sobah, polnih ljudi, ki dvigajo in spuščajo roke, govorijo za nas, se trudijo po svojih najboljših močeh, ne da bi se mi tega zares zavedali, saj smo medtem seveda tudi zaposleni s svojim vsakdanjim življenjem.

Hvala, evropska poslanka Irena Joveva, da z nasmehom na obrazu, odločnostjo in vedno prijazno besedo počnete to, kar počnete. Ne bi vas mogel nadomestiti. V veselje mi je bilo biti vaš prostovoljec.”

Projekt “MEP Job Shadowing” je del projekta “Citizen Engagement for Recovering – Volunteering Solidarity” (CERVIS), ki ga sofinancira Evropska komisija prek programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV).

Projekt je zamišljen tako, da evropski poslanec in izbrani prostovoljec za en dan simbolno zamenjata službi oziroma drug drugemu pomagata pri svojem delu. Vtise poslanke s spremljanja Viktorja pri njegovem delu si lahko preberete tukaj.

Zapis v originalu si lahko ogledate tukaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja