Evropska poslanka Irena Joveva je v četrtek, 12. januarja 2023, sodelovala pri prostovoljnem delu učenja slovenskega jezika na Slovenski filantropiji. Udeleženke in udeleženci tečaja so bili povečini iz Ukrajine. Poslanka je izrazila zadovoljstvo, da je dobila priložnost sodelovati pri projektu, ki pomaga pri integraciji v novo okolje. “Vesela sem, da sem lahko del vaših zgodb. Vaša življenja so vse prej kot lahka, vaša volja do učenja pa je zavidanja vredna,” je med drugim povedala Joveva.

Tečaj je bil zelo interaktiven, teče pa na način, da se vsi že od prvega dne pogovarjajo v slovenščini.

Joveva je v krajšem nagovoru udeležencem izpostavila, da se v Evropskem parlamentu zadnje leto zelo veliko ukvarjajo z vojno v Ukrajini. Jasno je obsodila vsakršno vojaško agresijo. Vsem prostovoljcem in udeležencem tečaja je izrazila svojo podporo ter se zavezala, da bo  še naprej počela vse, kar je v njeni moči, da bi EU čim bolj pomagala vsem beguncem in drugim pomoči potrebnim.

Dejala je tudi, da se zaveda, da razmere, v katerih so se znašli ljudje v Ukrajini po začetku vojne, niso enostavne, prav tako prilagoditev na nov način življenja. Poudarila je, da izredno spoštuje njihove izkušnje, pogum ter vse, kar so že doslej morali preživeti.

Ob koncu je vsem udeležencem zaželela veliko sreče in uspehov ter se še enkrat zahvalila za povabilo pri sodelovanju na tečaju.

Na njem je poslanka sodelovala v okviru projekta “MEP Job Shadowing”. Gre za del projekta “Citizen Engagement for Recovering – Volunteering Solidarity” (CERVIS), ki ga sofinancira Evropska komisija prek programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV).

Projekt je zamišljen tako, da evropski poslanec in izbrani prostovoljec za en dan simbolno zamenjata službi oziroma drug drugemu pomagata pri svojem delu. Predvidoma prihodnji mesec se bo tako evropski poslanki pridružil pri delu nekdo od izbranih prostovoljcev.

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Projekt je zamišljen tako, da evropski poslanec in izbrani prostovoljec za en dan simbolno zamenjata službi oziroma drug drugemu pomagata pri svojem delu. Vtise poslanke s spremljanja Viktorja pri njegovem delu si lahko preberete tukaj. […]

  2. […] ki se je dogodka udeležil kot ”poslanec v senci” (več o projektu si lahko preberete tukaj), predloge mladih pa sta poleg Joveve komentirala še evropski poslanec Milan Zver in vodja […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja