Evropska poslanka Irena Joveva se je v četrtek, 12. januarja 2023, udeležila pogovora z dijakinjami in dijaki Srednje šole Domžale, kjer je z njimi spregovorila v okviru predmeta aktivnega državljanstva na temo Evropske unije in njenega dela v Evropskem parlamentu. Mladi so postavili paleto zanimivih vprašanj, med drugim tudi, kako bi jih poslanka prepričala, da na naslednjih evropskih volitvah podprejo prav njo. Odgovorila jim je, da si ne želi ocenjevanja svojega dela na podlagi enomesečne kampanje, pač pa na podlagi celega mandata. 

Naslednje volitve v Evropski parlament bodo leta 2024. Joveva je dijakinjam in dijakom dejala, da o njih še ne razmišlja.

Delati želim tako, kot delam od prvega dneva. Ne želim se spremeniti zato, ker so kmalu volitve. Pri določenih ljudeh lahko vidiš, da so v kampanji, ker so več na terenu, bolj so prijazni, kar naenkrat je ogromno nekih obljub. Zase si želim, da bi ljudje videli, da sem delala dobro skozi ves mandat in da me ocenijo po tem.

Velik del vprašanj med pogovorom se je navezoval na bolj osebne okoliščine poslanke in njeno poklicno pot. Zaradi njenega porekla je mlade zanimalo, kakšno je bilo njeno otroštvo ter ali je imela zaradi tega kdaj težave v šoli.

Nikoli. Ne v osnovni šoli ne v gimnaziji. Morda tudi zato, ker pri meni nikoli niso mogli najti nekega razloga za zbadanje, saj že od nekdaj obožujem slovenščino in se je to vedno zelo poznalo tudi v šoli.

Pri vprašanju dijakov, kdo je njen vzor, Joveva ni oklevala: “Moja mama, ki sem jo izgubila leta 2009, po dolgem, res dolgem boju z rakom. Žal imamo s to boleznijo izkušnje že vsi, posredne ali neposredne. In tudi zaradi mame se v Evropskem parlamentu ukvarjam s področjem boja proti raku. Njej v čast. Ona je moj edini vzor.

Na področju raka je bila poslanka aktivna tudi v posebnem odboru BECA znotraj Evropskega parlamenta, kjer so naredili strategijo na evropski ravni in kjer je sama zagovarjala pravico do zdravljenja, ki ne sme biti odvisna od tvoje poštne številke.

 

Te smernice smo naredili za države članice. Te bolezni je na žalost vedno več, in na žalost niso vse ozdravljive. Tudi na tem področju so potrebne sistemske rešitve. Ključna pa je preventiva. Redni pregledi. Moramo se zavedati nevarnosti okoli nas. Kar lahko naredimo sami, to naredimo. Da na koncu dneva veš, da si sam storil vse, kar si lahko.

V nadaljevanju so dijaki naslovili tudi področje okolja ter želje Evropske unije pri reševanju podnebne krize. Evropska poslanka je poudarila, da je cilj Evropske unije do leta 2050 postati podnebno nevtralna celina, kar moramo doseči z znižanjem emisij toplogrednih plinov. Ne glede na vojno v Ukrajini in energetsko krizo je Joveva prepričana, da to ostaja priorieta EU.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja