Ravno na današnji dan.

Naključje ali ne, ampak ravno na današnji dan z ekipo končujemo dopolnila za Evropski akt o svobodi medijev.
Ravno na današnji dan obeležujemo svetovni dan svobode medijev.

Ravno na današnji dan lani sem razglabljala o tem, da bi rada čez leto dni vendarle pisala o boljših časih za novinarstvo v Sloveniji.

In … ravno na današnji dan letos žal moram zapisati, da težko pišem o boljših časih. Pritiskov in obračunavanja z mediji je v Sloveniji resda manj zahvaljujoč novi vladi. Toda … kaj za vraga je s tistim našim, javnim, skupnim? Tistim, ki je bil nekoč eden ključnih pri obveščanju? Verodostojnosti! Tistim, s katerim smo odraščale mnoge generacije. Tistim, ki ga – takega – ni več. Žal.

S tistim, na katerem – takem – zdaj vidimo, kaj se zgodi, ko si novinarske čevlje obuje politika. Politika prejšnje oblasti, politika nastavljenih kadrov, ki brezsramno obračunavajo z vsem in vsemi, ki niso povšeči …ah, saj veste, komu.
Odločbe sodišč? Nepomembne, če jim ne odgovarjajo.

Stavke novinark in novinarjev (propagandistke in propagandisti izvzeti)? Nepomembne, ker jim ne odgovarjajo.
Podpora javnosti, odločitev večine na referendumu? Nepomembno, ko jim ne odgovarja.

Stopicamo. Ah, kaj stopicamo, nazadujemo! Čakamo. Bomo dočakali? Ali bo nekdo res samo še ugasnil luč?

Ravno na današnji dan … bom vsemu navkljub napisala še enkrat. Če pade svoboda medijev, pade demokracija. Žal mi je, da moram ravno na današnji dan spet pisati o tem. In srčno upam, da bom ravno na današnji dan, prihodnje leto, vendarle lahko pisala o boljših časih za novinarstvo v Sloveniji. Tudi – ali pa tokrat morda celo samo predvsem – zato, ker iskreno računam na evropsko zakonodajo. Na prihajajoči Evropski akt o svobodi medijev, s pomočjo katerega v EU ne bomo več samo “zelo zaskrbljeni”, ampak bomo imeli v rokah močno (ker bom, ponavljam, v pogajanjih storila vse za to, da bo močno!!!) orodje za boj proti tistim strukturam, ki mislijo, da lahko počnejo vse, kar se jim zahoče. Ne morejo. Ne bodo. Nikoli več!

– Irena

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja