Evropska poslanka Irena Joveva je v ponedeljek, 24. aprila 2023, obiskala Maribor. Skupaj z dijakinjami in dijaki Prve gimnazije Maribor se je najprej udeležila predaje didaktičnega gradiva o Evropski uniji predšolskim otrokom. Knjižica na preprost način, s pomočjo ilustracij kovančka z imenom Euroko, tudi najmlajšim predstavlja pomen in smisel Evropske unije. V nadaljevanju se je poslanka srečala se s ključnimi regionalnimi akterji na področju izobraževanja in prostovoljstva.   

Srečanje na Prvi gimnaziji Maribor

Na Prvi gimnaziji Maribor so v okviru programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta razmišljali, kje bi lahko pustili svoj pečat, nato pa ugotovili, da v Sloveniji ni nobenega konkretnega gradiva, ki bi vrtčevskim otrokom Evropsko unijo predstavilo na preprost način. Prevzeli so pobudo in tako je nastal Euroko, ki ga je poslanka v imenu svoje politične skupine Renew Europe tudi finančno podprla.

Skupaj so knjižice predali predšolskim otrokom vrtca Borisa Pečeta Maribor, ki so pripravili posebno zasedanje. Razpravo so otvorili s himno Evropske unije, Odo radosti, sledil je pogovor s poslanko Jovevo, ki jih je spraševala o Evropski uniji in dobila presenetljivo veliko odgovorov: od števila držav članic, do skupnega evra, pa tudi, da v Evropskem parlamentu glasujejo in razpravljajo. Otroci so bili najbolj osupli, ko jim je poslanka zaupala, da se v službo vozi z letalom.

Zasedanje v vrtcu Borisa Pečeta Maribor

Nato se je sestala s predstavniki Slovenske filantropije Maribor in Pekarne Magdalenske mreže, spregovorili pa so o izzivih na področju prostovoljskih aktivnosti ter uresničevanju programa Evropska solidarnostna enota v praksi. Omenili so, da je ključni izziv pomankanje sredstev za zaposlitev koordinatorjev, ki bi bili prostovoljcem na voljo ne le glede urejanja administrativnih zadev, temveč tudi podpora z vidika pogovora ob soočanju z duševnimi stiskami. Opažajo namreč, da je to vedno bolj potrebno. Joveva je dejala, da je področje duševnega zdravja eno izmed prioritetnih področij, ki jih bo pokrivala znotraj pododbora za javno zdravje.

Srečanje s predstavniki Slovenske filantropije Maribor in Pekarne Magdalenske mreže

Srečanje z vodstvom Univerze v Mariboru

V popoldanskem delu obiska se je poslanka srečala še z vodstvom Univerze v Mariboru. Zbrani so na srečanju govorili o evropskem visokem šolstvu, njegovih izzivih in mednarodnih priložnostih. Izpostavili so pomen sodelovanja v Evropski uniji na področju znanosti in visokega šolstva, ki bo vodilo k ustreznemu izobraževanju, ustvarjanju novih poklicev, več konkurenčnosti in nadaljnjemu razvoju gospodarstva. Beseda je tekla tudi o skupnem evropskem izobraževalnem prostoru, ki ima velik potencial, a ga omejujejo tudi premajhne pristojnosti na evropski ravni. Sogovorniki so poudarili pomen različnih naddržavnih projektov, kot so evropska diploma, evropska študentska izkaznica in Erasmus brez papirja. Te iniciative namreč presegajo nacionalne okvire in omogočajo zvezno povezovanje na evropski ravni z več sodelovanja ter konkurenčnosti.

Vtise je poslanka strnila s sklepnimi besedami, da mora Evropska unija podpirati učinkovito izobraževanje, ker bomo samo tako lahko zares pripravljeni na prihodnje izzive in vse nove veščine ter poklice, ki bodo del naše prihodnosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja