Evropska poslanka Irena Joveva se je v sredo, 26. aprila 2023, udeležila 3. srečanja mladih političnih voditeljev, tokrat z naslovom Premostimo vrzel – Zahodni Balkan (Bridging the Gap – Western Balkan). Namen dogodka je okrepiti sodelovanje mladih v politiki z razpravami, ki bodo obravnavale vprašanja, kot so vloga mladih v procesu širitve, zeleni prehod in dezinformacije. Poslanka je poudarila, da je treba glas mladih okrepiti in vključiti v odločevalske procese na vseh ravneh.

Evropska poslanka Joveva je uvodoma omenila pomen sodelovanja, določanja skupnih ciljev in skupne poti držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo. Izrazila je željo, da bi nekega dne prišli do točke, kjer bi države Zahodnega Balkana med seboj tekmovale, katera bo naredila več reform za ljudi, predvsem pa, katera bo bolj podpirala svoje sosednje države.

”Le tako bomo na koncu imeli scenarij, kjer vsi zmagajo, po katerem bi se regija vse bolj približevala Evropski uniji – skupaj.”

Ob tem je pozvala k sodelovanju ter opustitvi etnonacionalizmov, ki še vedno pestijo regijo.

”Po evropskem letu mladih želimo poudariti, da mladi ostajajo v središču pozornosti politik Evropske unije. Močno se zavzemam za to, da bi bili mladi iz regije kot partnerji bolj vključeni v dialog z Unijo, saj je prihodnost resnično vaša. Okrepiti moramo glasove mladih in v politike vnesti to, kar je zanje – za vas – najbolj pomembno. Prizadevati si moramo za več regionalnih pobud, ki zadevajo mlade, in pri tem povečati vlogo nacionalnih parlamentov.”

Foto: Eric Vidal

Na panelu Regionalno sodelovanje na področju mladine sta poleg poslanke Joveve sodelovala še poslanca Matjaž Nemec (S&D) in Kira Marie Peter-Hansen (Zeleni), Berina Bulatović iz Mladinskega sveta BiH ter Klajdi Priska, uradnik za politiko pri Nacionalnem mladinskem kongresu Albanije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja