“V vseh državah članicah opažamo težave v zdravstvenih sistemih, v vsaki primanjkuje zdravnikov in zdravil. To je skupna težava Evropske unije,” je v pogovoru za češki Zdravotnicky denik dejala evropska poslanka Irena Joveva, podpredsednica pododbora za javno zdravje (SANT). To je le eno od številnih pomembnih vprašanj javnega zdravja, ki jih je treba obravnavati. Zato je po njenem mnenju nujno ustanoviti stalni odbor za javno zdravje, kot bo nujna tudi Evropska zdravstvena unija.

Uvodoma je poslanka pojasnila, da je bila ustanovitev pododbora SANT zelo pomemben korak pri razvoju politik javnega zdravja v Uniji. Njeno delo na tem področju bo temeljilo predvsem na zagotavljanju javnega zdravja kot celote: zavzemala se bo za to, da bo zdravstveno varstvo dostopno, cenovno ugodno in nediskriminatorno. Čeprav je področje javnega zdravja v pristojnosti držav članic, ne gre zgolj za težave posameznih držav, pač pa za skupni problem Unije, je opozorila.

Enake težave se pojavljajo že leta, če ne celo desetletja, in skrajni čas je, da Unija ukrepa in jih pomaga reševati. To je eden od razlogov, zakaj smo začeli oblikovati Evropsko zdravstveno unijo.

Med drugim je Joveva povedala, da bo njen fokus zlasti na izboljšanju politik na področju duševnega zdravja po vsej Evropski uniji. Prepričana je, da potrebujemo bolj organiziran pristop do reševanja tega kritičnega vprašanja, predvsem med mladimi.

V nadaljevanju je poudarila, da bodo razprave in končno poročilo izredno pomembni pri opredelitvi sprememb, ki so potrebne za zagotovitev ustreznih in učinkovitih politik javnega zdravja.

V poročilu bodo opisani osnovni ukrepi, potrebni za izboljšanje javnega zdravja, poudarjeni glavni problemi in zagotovljene smernice za potrebno zakonodajo, to bo celovita in dobra podlaga za prihodnje zdravstvene politike. Upam le, da ga bo naslednja Evropska komisija upoštevala pri pripravi novih predlogov.

Joveva je novinarki zaupala, da se na evropskem političnem parketu trenutno ukvarjajo z zakonodajo za vzpostavitev evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora (EHDS), ki je nedvomno ključnega pomena za zagotavljanje prepotrebnega sodelovanja med državami članicami in je ključni korak k oblikovanju Evropske zdravstvene unije. Ta predlog je ta hip najpomembnejši, vendar ga bo zasenčil prihodnji farmacevtski sveženj, ki je tudi predmet kritik, odkar ga je Evropska komisija začela pripravljati. Po mnenju poslanke je dostop do cenovno dostopnih zdravil bistven za delovanje naših zdravstvenih sistemov, zato moramo zagotoviti ustrezno upravljanje cen: “Morda bi bilo koristno urediti skupna javna naročila Unije in distribucijo med državami članicami, da bi imeli vsi na skupnem trgu enak dostop do zdravil.”

Intervju je sklenila z mislijo, da so v tem mandatu znotraj odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI) dosegli velike izboljšave na področju okoljskih politik in pri reševanju problemov, povezanih s svetovno pandemijo. Hkrati s soočanjem s kriznimi razmerami pa se je izpostavila potreba po ločitvi dveh političnih področij, obeh ključnih za našo prihodnost: okolje in zdravje. Ob tem je evroposlanka izrazila prepričanje, da bo prav to eden od rezultatov pododbora SANT – dejanska ustanovitev stalnega, neodvisnega odbora, odgovornega za vse politike (javnega) zdravja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja