V torek, 8. marca 2022, so evropski poslanke in poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o razmerah v Bosni in Hercegovini. Evropska poslanka Irena Joveva je povlekla vzporednice med Dodikovim uničevanjem Bosne in Hercegovine ter Putinovimi dejanji v Ukrajini.

Joveva je uvodoma izpostavila, da v 21. stoletju na evropskih tleh žal še vedno obstajajo avtokrati in uničevalci demokracije, ki ogrožajo mir in človekove svoboščine:

“Trideset let po vojni v Bosni in Hercegovini Milorad Dodik uničuje državo in institucije. Zanika genocid. Kot da to, kar so ljudje tam že preživeli, ne bi bilo dovolj. Trideset let po vojni v Bosni in Hercegovini se začne vojna v Ukrajini. Vladimirja Putina se označi za zločinca. In prav je tako, ker točno to tudi je.”

Kljub takojšnji reakciji EU ob Putinovih dejanjih pa je izrazila zaskrbljenost, ker Dodikova dejanja minevajo precej manj opazno: “Kako lahko kdorkoli ne obsodi njegovih dejanj? Ker so nekatere stranke povezane z njim, je zato kaj manj hudoben človek? Tudi državljani Bosne in Hercegovine si zaslužijo boljše življenje in voditelje, ki jim je mar.” Po mnenju poslanke je državljane BiH na njihovi poti v Evropsko unijo treba podpreti. “Medtem pa se moramo upreti – enako glasno – vsem avtokratom in kriminalcem, ker je bilo hinavščine Evropske unije v tem okviru že zdavnaj preveč. Tudi v lastnih vrstah. Metode so zelo podobne. Žal,” je zaključila.

Razpravo poslanke si lahko pogledate na spodnji povezavi:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja