Časnik Večer je danes, na dan razglasitve sodbe Sodišča EU o tožbah Madžarske in Poljske proti zakonodaji Unije o pogojevanju evropskega denarja s spoštovanjem vladavine prava, objavil kolumno evropske poslanke Irene Joveve. Poslanka piše o iliberalni paranoidni politiki in določeni nemoči EU, pa tudi o možnih vzvodih pritiska na države članice, ki ne spoštujejo temeljev EU. V nadaljevanju si preberite kratek povzetek kolumne.

Poslanka Joveva začne s citatom iz prispevka poljske javne televizije, ki Netflixovo švedsko serijo uporabi za manipuliranje z migrantsko problematiko. V nadaljevanju pojasnjuje delovanje iliberalnih populističnih, avtoritarnih vlad, zaradi katerih se mora EU pogosto odzvati z zakonodajnimi predlogi. Eden takih je prihajajoči akt o medijski svobodi, toda politična podreditev medijev ni edini segment, ki razkraja v državah s populističnim avtoritarizmom: “Podobno se dogaja v sodstvu, tožilstvu, regulatornih agencijah, kulturnih ustanovah … Vse za ohranitev koruptivnega režima. S tem, da so avtoritarni elementi le sredstvo za doseg ciljev: običajno kleptokracije in klientelizma.”

Nato se poslanka osredotoči na iliberalno paranoidno politiko, ki po njenih besedah nikoli ne more biti združljiva z demokracijo. Izpostavi regulacijo o pogojevanju z vladavino prava, ki lahko državam zamrzne evropska sredstva. Sodišče EU je prav danes sporočilo, da je omenjena regulacija v skladu z evropskim pravnim redom, kar pomeni, da sta tožbi Poljske in Madžarske padli.

Joveva izrazi prepričanje, da se bo po sodbi pritisk parlamenta na komisijo stopnjeval, ker poslanci enostavno ne morejo sprejeti financiranja iliberalnih režimov z evropskimi sredstvi za spodkopavanje temeljev EU. Hkrati zapiše, da so zamrznitve sredstev skrajni ukrep.

Kolumno zaključi s kritiko paradoksalnega delovanja postkomunističnih držav, a tudi z zavedanjem, da morajo liberalci (v širšem pomenu) popraviti nezmožnost naslavljanja trenj.

Kolumno v celoti si lahko preberete v današnji tiskani ali spletni izdaji časnika Večer.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja