Evropska poslanka Irena Joveva, se je danes, 15. februarja 2022, udeležila dogodka Pomisli in povej na glas!, ki je naslovil problematiko nizke stopnje aktivnega državljanstva med mladimi, kar predstavlja eno izmed največjih težav sodobnih demokracij. Pogovarjala se je z gimnazijci z Raven na Koroškem, projekt pa je potekal v organizaciji IPM akademije in v sodelovanju s slovenskimi srednjimi šolami.

Poslanka Joveva je tekom razprave prisluhnila idejam mladih, ki so se postavili v vlogo odločevalcev in predstavili svoje predloge ukrepov na področju mladinskih politik s ciljem uresničevanja Strategije EU za mlade v letih 2021-2027. Na dogodku je sodeloval tudi župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

Dijaki so predstavili ideje in rešitve v treh sklopih: področje trajnostne zelene Evrope in razvoja podeželja, področje kakovostnih zaposlitev in kakovostnega učenja ter področje enakosti vseh spolov in duševnega zdravja.

V prvem sklopu so se dijaki dotaknili izzivov okrog energetike, investicij v javni promet ter potrebo po višjih davkih za onesnaževalce. Na področju razvojnih korakov za podeželsko mladino pa so med drugim izpostavili željo po boljši prometni infrastrukturi, modernizaciji šol in aktivni pomoči države lokalnim kmetom.

V odgovoru na podane predloge je poslanka ukrepe dijakov označila kot zelo realne in omenila, da se večina ukrepov že izvaja. Dijakom je uvodoma predstavila Evropski zeleni dogovor in cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050. Pojasnila jim je tudi pomen taksonomije oziroma klasifikacije zelenih naložb, kjer je poudarila, da je kljub uvrstitvi jedrske energije v taksonomijo prihodnost v zares zelenih naložbah, kot sta vetrna in sončna energija. Spregovorila je tudi o čezmejnem ogljičnem mehanizmu, s pomočjo katerega bi za onesnaževanje plačevali tudi tisti, ki proizvajajo izven EU, dotaknila pa se je tudi sklada za okrevanje in odpornost ter skupne kmetijske politike in pomena digitalizacije.

V drugem vsebinskem sklopu so se mladi dotaknili področja kakovostnih zaposlitev in kakovostnega učenja. Na lokalni ravni bi ustanovili skupnosti za učenjene formalnih vsebin. V nadaljevanju so izpostavili še pomembnost zagotovitve več delovnih mest za mlade ter potrebo po pravičnem plačilu in plačilu nadur.

Poslanka je komentirala, da se področje izobraževanja in zaposlitev najbolj učinkovito ureja na lokalni in nacionalni ravni, saj je slednje v pristojnosti držav članic. Podpira idejo mladih, da bi se lahko tudi počitniška dela in pripravništva štela v delovno dobo. Od aktualnih zadev v zvezi s tem je izpostavila, da se bo ta teden na plenarnem zasedanju sprejemal amandma pri strategiji mladih, ki bi prepovedal neplačana pripravništva. Izpostavila je tudi področje minimalne plače in problem prekarstva ter poudarila, da je ključna rešitev v zvezi s tem v rokah delodajalcev.

V zadnjem vsebinskem sklopu so se dijaki osredotočili na področje enakosti spolov ter mentalnega zdravja in dobrega počutja. Večina se jih je strinjala, da je velik problem še vedno vseprisotna stigmatizacija področja ter stereotipi, ki tej temi pritičejo.

»Pomembna je sprememba v glavah. To pa prihaja z naslednjimi generacijami.«

V zaključni misli je poslanka mladim položila na srce, da razume, da jim gredo politiki velikokrat na živce, kar pa ni vedno upravičeno, saj da niso vsi isti, zato ne odobrava posploševanja. Udeležencem se je zahvalila za njihove predloge ter ponujene rešitve ter jih spodbudila, da ostanejo aktivni ter radovedni še naprej.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja