Pisno vprašanje Evropskemu svetu

13.2.2022

EU po eni strani trdi, da omogoča enake možnosti in obravnavo, ko gre za zaposlovanje, po drugi strani pa še vedno dopušča neplačano prakso v svojih institucijah. V Evropskem svetu in nekaterih drugih organih EU lahko praktikanti namreč še vedno opravljajo neplačano prakso. Četudi je praksa včasih del študijskih obveznosti, ta način daje prednost mladim iz srednjega in višjega sloja, ki lahko sami plačajo nastale stroške, in zapostavlja tiste, ki tega ne zmorejo. Ponujena podpora, namreč kupon za restavracijo v vrednosti 125 EUR mesečno, ne more veljati za nadomestilo.

V državah članicah potekajo kampanje proti neplačani praksi, Evropski parlament pa jo je že prepovedal. Parlament je predlagal tudi, naj se izboljša jamstvo za mlade in oblikuje pravni instrument, s katerim bi za vse prakse, pripravništva in vajeništva zagotovili pravično plačilo. Splošneje povedano, če upoštevamo krizo, ki jo je pandemija povzročila na področju zaposlovanja mladih, bi bilo treba sprejeti ukrepe, s katerimi bi v institucijah EU in državah članicah prepovedali vsakršno neplačano prakso. EU bi morala biti za zgled in kot prva prepovedati takšno ravnanje.

Ali lahko Evropski svet torej odgovori na naslednji vprašanji:

1.  Ali potekajo prizadevanja za prepoved neplačane prakse v Evropskem svetu? Če ne, zakaj ne?

2. Kako Evropski svet trenutno zagotavlja dober življenjski standard svojih neplačanih praktikantov?

Pisni odgovor Evropskega sveta

5.5.2022

Svet ni pristojen, da komentira pogoje pripravništva v Evropskem svetu, saj je Evropski svet samostojna institucija. Ne glede na navedeno je mogoče ugotoviti, da v Evropskem svetu ni neplačanih pripravništev.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja