Up YU Go!

Odjuga.

Vsi, ki me poznajo, vejo, da obožujem besedne igre. In tako sem takoj, ko sem videla njen naslov tako v angleščini kot v slovenščini, vedela, da bo ta razstava nekaj vrhunskega.

Ko me je zdaj že (žal) nekdanja direktorica Muzeja novejše zgodovine Kaja Širok vprašala, če bi sodelovala pri tem projektu, mi sploh ni bilo treba razmišljati, kaj odgovoriti. Bila sem počaščena, ker je pomislila tudi name. Da, počaščena sem, da so moji … od juga.

Osrednja tema razstave so namreč zgodbe ljudi, ki so se po drugi svetovni vojni preselili v Slovenijo iz držav nekdanje Jugoslavije, in njihovih potomcev. Odjuga v svojem bistvu počloveči procese pripadanja, samospoznavanja, spominjanja, izključevanja, stigmatizacije, drugačenja.

Etikete? Etikete so samo za na rakijo. Tako je sporočilo razstave strnila njena soustvarjalka Dragica Dobrila.

Identitete? Identitete so pa menda kot gate. Imaš jih več, ali pa ne, skratka, tvoja stvar, intimna stvar. Tako pa to razloži Magnifico. Tudi on je namreč del Odjuge.

Poleg še ogromno drugih, da se razumemo. Zgodbe o identitetah na prepihu so pravzaprav zasnovane na zgodbah 40 pričevalcev. Tudi na moji zgodbi, zgodbi mojih staršev. Na moji identiteti, mojih identitetah.

“Nastavimo ogledalo vsem tistim, ki na nas gledajo zviška in nam na družbeni lestvici – neupravičeno – dodeljujejo mesta nekje pri dnu. Nastavimo jim to ogledalo tako, da bodimo najboljša različica sebe.”

To sem sporočila vsem, ki nas zaznamuje več identitet. In ta zapis je en res mini delček začasne razstave. Zato … si jo pojdite pogledat! Do maja bo v prostorih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Fotografija: Muzej novejše zgodovine Slovenije

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja