Skupen odziv evropskih poslancev Irene Joveve in Klemna Grošlja o glasovanju (in) o resoluciji o vladavini prava v Sloveniji:

“Dejstvo, da je resolucijo o problematiki vladavine prava in temeljnih pravic v Sloveniji danes potrdila večina v Evropskem parlamentu, nas žal vnovič postavlja ob bok državam, kot sta Madžarska in Poljska, kjer je demokratično ureditev države oblast prelevila v avtoritarno družbo vladavine (interesnih skupin) ene stranke. V danes sprejeti resoluciji so izpostavljeni primeri sistematičnih kršitev vladavine prava, osnovani na verodostojnih virih, kot so letna poročila vladavine prava Evropske komisije ali komisarke Sveta Evrope za človekove pravice.

Besedilo vključuje zgolj nekatere ključne težave, ki se pojavljajo pri vladavini sedanje oblasti. Gre za problematike, ki se stopnjujejo in na katere opozarjava že dlje časa. Poleg jasnih zahtev o spoštovanju medijske svobode, predvsem neodvisnosti RTV in STA, ter o dolžnostih države, ki mora spoštovati lastno zakonodajo, so ključna sporočila še prekoračitve pristojnosti izvršilne veje oblasti, sistematično rušenje neodvisnosti pravosodja in tožilstva, politizacija policije in napadi na vse (pre)ostale neodvisne regulatorne institucije.

Trenutna vlada v Sloveniji je s svojim delovanjem dodobra uničila ugled naše države, ki je še do nedavnega v Evropi (med t. i. novimi državami članicami) služila kot primer zgledne demokracije. Cilj take politike je avtokracija, v ozadju avtokracije pa je kleptokracija. Ob tem ne smemo pozabiti, da gre tudi za slabitev položaja Slovenije znotraj EU, v kateri se bodo z nastopom francoskega predsedstva in nove nemške vlade začeli pomembni reformni procesi.

Povedno je, da mora Evropski parlament od slovenske vlade zahtevati spoštovanje osnovnih postulatov demokratične družbe, denimo ločevanja med vejami oblasti in implementacij odločitev Ustavnega sodišča. Zavedanje o sistematičnem kršenju vladavine prava in demokratičnih norm v Sloveniji je v Evropskem parlamentu precejšnje, s tem, da si nihče ne želi še ene države članice, katere oblast spodjeda pravni red EU.”

 

Videoizjava Irene Joveve: “Cilj take politike je zgolj in samo avtokracija, v ozadju avtokracije pa je kleptokracija.”

 

 

Irena Joveva pa je v videoizjavi podala še dodaten komentar: “Za nastanek te resolucije ni odgovoren nihče drug kot aktualna vlada z njenim predsednikom na čelu. Besedilo vsebuje le nekatere najbolj očitne primere njihovih dejanj, njihove poskuse sistematičnega rušenja ali podreditev vseh sistemov družbe, njihovo nespoštovanje lastne zakonodaje, njihove napade, njihovo namensko polarizacijo. Izmišljene pripovedi o komunističnih zarotah pod pretvezo branjenja tradicionalnih vrednot so se izpele. Cilj take politike ni branjenje teh vrednot. Taka politika namreč vrednot sploh nima. Nikakršnih. Cilj take politike je zgolj in samo avtokracija, v ozadju avtokracije pa je kleptokracija. In … povedno je, da mora Evropski parlament od slovenske vlade z resolucijo zahtevati spoštovanje osnovnih postulatov demokratične družbe. Toda preprosto si nihče ne želi še ene države članice, katere oblast spodjeda pravni red Evropske unije.”

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja