V petek, 12. novembra 2021, se je evropska poslanka Irena Joveva virtualno udeležila dogodka Young Changemakers Academy 2021, ki ga organizirata Evropski liberalni forum (ELF) in Evropska liberalna mladina (LYMEC). Otvorila je omizje, kjer so mladi izmenjali mnenja z evropskimi poslanci iz skupine Renew Europe ter spregovorili o aktualnih izzivih Unije in Konferenci o prihodnosti Evrope.

Evropska poslanka Irena Joveva je v svojem nagovoru uvodoma razložila, zakaj se je kot mlada oseba odločila stopiti na politični parket. Poudarila je, da jo je marsikaj v politiki zmotilo. Predvsem dejstvo, da glasovi mladih niso bili slišani oziroma so politiki govorili o mladih, vendar ne z mladimi. “V tem mandatu je veliko več mlajših poslancev kot prej, ki poskušamo skupaj pognati spremembe in prinesti nove, sveže ideje v politični svet. Pokazati, da v politiki nismo vsi isti.

Joveva je izpostavila pomembno tematiko, ki jo kot članica odbora za izobraževanje in kulturo skrbno spremlja – ureditev področja družbenih omrežij in zaščita medijev na splošno. Kot nekdanja novinarka je zelo zaskrbljena zaradi situacije v medijih v Evropi. “Soočamo se z vse bolj agresivnimi poskusi vlad, da utišajo svobodne medije na Poljskem, Madžarskem in žal tudi v moji domovini, Sloveniji, ki je zaradi političnega pritiska na medije in novinarje že pod drobnogledom evropskih institucij,” je dejala ter nadaljevala, da razpravam z obeh strani ni videti konca. “Nekateri neskončno poskušajo zaščititi svobodo medijev, drugi pa jo neskončno napadajo. Iskreno mislim, da je pritisk na tisk danes brez primere.” Dobre novice so, da se pripravlja nova evropska zakonodaja, akt o svobodi medijev. Nova zakonodaja bo naslovila številne vidike – od izzivov digitalizacije in sprememb v dostopu do informacij do ločitve javnih in zasebnih medijev ter ureditve medijskega trga. Akt o svobodi medijev pa je po mnenju Joveve ključen za naše demokracije.

Poslanka je nagovor sklenila s pozivom mladim k aktivnemu vključevanju v razprave o prihodnosti Evrope, tako z nacionalnimi kot evropskimi poslanci, saj imajo (mladi) veliko dobrih idej, mnenj in predlogov.

Akademija Young Changemakers je program, katerega cilj je pripraviti mlade, da aktivno sodelujejo v svojih skupnostih tako, da oblikujejo svojo prihodnost na določenih političnih področjih s projekti zagovorništva s tremi seminarji ter mrežno podporo z drugimi mladimi in visokimi političnimi osebnostmi z vsega sveta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja