V petek, 5. novembra 2021, se je evropska poslanka Irena Joveva virtualno udeležila podelitve prestižne nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope 2021, ki sta jo prejela predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic ter predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana prof. dr. Samo Zver za projekt Za solidarnost in vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom. Nagrajenca sta organizirala uspešno akcijo zbiranja sredstev za nakup aparatur za napredno zdravljenje raka, s katero sta spodbudila solidarnost ter poudarila pomen dostopnosti do javnih zdravstvenih storitev. Obenem je akcija pomemben prispevek pri uresničevanju načrta za boj proti raku EU.

Evropska poslanka Irena Joveva je v svojem nagovoru uvodoma izpostavila, da smo zaradi medijskega poročanja ob tej akciji zbiranja sredstev vsi vedeli, kaj je CAR-T celična terapija, poleg tega so ljudje, kot že tolikokrat v takih primerih, ponovno stopili skupaj.  “Organizirala sta tako zelo uspešno akcijo zbiranja sredstev za nakup aparature oziroma na koncu aparatur za napredno zdravljenje raka, da sta pravzaprav presegla prvotni cilj, ker ste na koncu prišli do dveh naprav.” Poslanka se jima je zahvalila, ker se borita za bolnice in bolnike. “Manjka nam takih v tem današnjem svetu. Zato: Hvala, ker sta. Hvala, da sta tako srčna. Moj poklon.”

Na kratko je spregovorila tudi o aktualnih razmerah, ker je pandemija res razgalila obstoječe vrzeli v naših zdravstvenih sistemih. “V tem času je bilo namreč opravljenih kar 100 milijonov presejalnih testov manj kot običajno, s čimer so povezani tudi zaostanki pri diagnozi in zdravljenju raka.” V nadaljevanju je dejala, da se pojavnost raka pri nas povečuje in se žal pojavlja v vseh starostnih obdobjih. Poslanka je mnenja, da je ključnega pomena zgodnja prepoznava simptomov, posledično pa seveda čimprejšnja postavitev diagnoze ter pravočasen začetek zdravljenja, saj so to so tisti ključni momenti, ki obolelemu pogosto ne le rešijo življenje, ampak pripomorejo tudi k ohranitvi njegove kakovosti: “Pri raku res vsaka minuta šteje.”

Joveva je svoj nagovor sklenila s presojo, da naš zdravstveni sistem šepa na tem področju in so tovrstne akcije zbiranja sredstev nujne. “Lahko si samo predstavljam, koliko ljudem, ki so na te aparature čakali, ste oziroma še boste pomagali. Ravno zato menim, da bi bilo treba – ne le doma v Sloveniji – ampak tudi na evropski ravni okrepiti preventivo, raziskave, se osredotočati na individualno medicino ter izboljšati sodelovanje med oblikovalci politik, strokovnjaki in raziskovalci. In nedvomno je nesprejemljivo, da dostop do zdravljenja kjerkoli na svetu določa kraj rojstva ali socialni status.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja