Pisno vprašanje Evropski komisiji

28.10.2021

Predsednica Komisije je v svojem govoru o stanju v EU napovedala evropsko strategijo za oskrbo, ki bo moškim in ženskam pomagala pri iskanju najboljše oskrbe in najboljšega življenjskega ravnovesja. V poročilu Komisije in Odbora za socialno zaščito o dolgotrajni oskrbi je navedeno, da je imela le tretjina oseb, starejših od 65 let in z resnimi potrebami, dostop do oskrbe na domu, več kot 25 % Evropejcev, predvsem žensk, pa je neformalnih oskrbovalcev otrok, invalidov ali starejših družinskih članov. Pandemija covida-19 je še poslabšala razmere in povečala preveliko odvisnost od neformalnih oskrbovalcev. Ljudje, ki potrebujejo oskrbo, se že leta soočajo s pomanjkanjem cenovno dostopne kakovostne oskrbe, zaradi česar jim grozi izključenost. Oskrbovalci se soočajo z izčrpavajočimi pogoji in nezadostnim priznavanjem dela, ki ga opravljajo, kar lahko škodi njihovemu telesnemu in duševnemu zdravju, pa tudi zdravju njihovih oskrbovancev.

1. Ali se bo evropska strategija za oskrbo osredotočila na dolgotrajno oskrbo in bo priložnost za vključevanje starejših in njihovo sodelovanje v naših skupnostih, ne pa le izziv ali strošek?

2. Ali bomo pri strategiji sprejeli pristop, ki temelji na pravicah in na Listini o temeljnih pravicah, Konvenciji OZN o pravicah invalidov in strategiji EU o invalidnosti?

3. Kako se bo s strategijo izboljšalo priznavanje uradnih oskrbovalcev in njihovi delovni pogoji ter podprli neformalni oskrbovalci?

Pisni odgovor komisarke Helene Dalli v imenu Evropske komisije

9.2.2022

Evropska strategija za oskrbo[1] bo osredotočena tako na oskrbovalce kot na prejemnike oskrbe, od otroškega varstva pa vse do dolgotrajne oskrbe. Vključevala naj bi predloga priporočil Sveta o reviziji barcelonskih ciljev glede vzgoje in varstva predšolskih otrok ter o dostopu do cenovno dostopne in visokokakovostne dolgotrajne oskrbe. Namen strategije bo določiti okvir politike, ki bo usmerjal nadaljnji razvoj trajnostne dolgotrajne oskrbe, vsem zagotoviti boljši dostop do cenovno dostopnejših in kakovostnih storitev ter izboljšati delovne pogoje v sektorju. V skladu z evropskim stebrom socialnih pravic[2] te storitve vključujejo zlasti oskrbo na domu in storitve v skupnosti.

Strategija bo v celoti usklajena z Listino EU o temeljnih pravicah in Konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov ter bo zagotavljala sinergije s strategijo EU o pravicah invalidov za obdobje 2021–2030[3], celovito strategijo EU o otrokovih pravicah za obdobje 2021–2024 in evropskim jamstvom za otroke, tudi v zvezi z vprašanji, povezanimi s samostojnim življenjem.

Komisija priznava pomen reševanja izzivov, s katerimi se soočajo formalni in neformalni oskrbovalci in ki so opredeljeni v skupnem poročilu Komisije in Odbora za socialno zaščito o dolgotrajni oskrbi za leto 2021[4]. Med temi izzivi so delovni pogoji in ravni plačil formalnih oskrbovalcev za dolgotrajno oskrbo, pomanjkanje delovne sile, nezadostne možnosti preusposabljanja in izpopolnjevanja ter negativni učinki oskrbovalskih obveznosti na neformalne oskrbovalce. S strategijo se bodo na podlagi obstoječega zadevnega pravnega reda in pobud EU ter posvetovanj z deležniki opredelile možnosti nadaljnjega ukrepanja na ravni EU in držav članic.

[1] https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:9fb5131e-30e9-11ec-bd8e-01aa75ed71a1.0021.02/DOC_1&format=PDF

[2] https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/economy-works-people/jobs-growth-and-investment/european-pillar-social-rights/european-pillar-social-rights-20-principles_sl

[3] COM(2021)0101 final.

[4] https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=en&pubId=8396

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja