Dijakinje in dijaki Gimnazije Nova Gorica, ki sodelujejo v programu EPAS, so v torek, 6. aprila 2021, organizirali spletni pogovor “ODKRITO z Ireno Jovevo”. Z evropsko poslanko Ireno Jovevo so razpravljali o aktualnem dogajanju na evropskem parketu, povezanem s pandemijo, podnebnimi spremembami in z drugimi perečimi tematikami. 

V otvoritvi pogovora so vsi izpostavili, da je pandemija spremenila prioritete in hkrati tudi izpostavila nekatere pomanjkljivosti EU. Že več kot eno leto trajajoča situacija je prinesla hude ekonomske in socialne stiske, ki bodo dodatno razslojile družbo. Učinki pandemije na trg dela kažejo osupljive neenakosti med delovnimi mesti. Dijake je zanimalo, če se bo razslojenost tako slovenske kot evropske družbe povečala ali pa bo to priložnost za reforme in vzpon solidarnosti. Poslanka Joveva je glede tega izrazila zaskrbljenost, da se bo zgodilo prvo.

Določene panoge so že predolgo zaprte. Določena mikro in mala podjetja so podvržena izgubi prihodkov. Dolgoročno to pomeni erozijo delovnih mest in podjetniškega kapitala. Potreben je močan poudarek na odpravljanju neenakosti in v EU smo v zadnjem letu sprejeli veliko ukrepov za blažitev posledic covida-19. Sklad za okrevanje in odpornost, denimo, je resnično zgodovinski in v tem okviru verjetno tudi daleč najpomembnejši.

Poslanka je dala jasno vedeti, da to ni le znak solidarnosti in enotnosti med državami članicami, ker se s tem skladom spreminja sam ustroj Unije. “Tiste države, ki bodo bolj izkoristile te možnosti in sredstva s pripravo dobih nacionalnih načrtov, bodo v bistveno boljšem položaju.  ‘Fiskalna spodbuda’, kot jo imamo sedaj na voljo, je največja in najbolj pomembna za naslednje desetletje in namenjena ravno preprečevanju nastajanja večjih socialnih razlik.

Joveva je na pobudo dijakov podala tudi nekaj informacij glede področja okolja. “Danes marsikje – tudi zaradi covida-19 – resnično dihamo bolj svež in čist zrak, a tega žal, vsaj po mojem mnenju, ne bomo obdržali, ko se bo pandemija končala. Zgodovina kaže, da je imel nenaden upad emisij vsakič kratkotrajen vpliv in se je s ponovnim zagonom gospodarstva raven povrnila ali celo povečala.” Ob tem pa je poslanka vendarle izrazila tudi upanje, da bo “korona kriza” predstavljala dodaten pospešek zelenemu, trajnostnemu gospodarstvu. Komisija je ob nastopu mandata izpostavila okolje kot ključno prioriteto in predstavila Zeleni dogovor, s katerim naj bi Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina. “Tudi z namenom nadaljevanja doseganja ciljev tega dogovora smo v Skladu za okrevanje in obnovo jasno določili, da mora biti 37 % sredstev v nacionalnem načrtu namenjenih za podnebje. To je varovalka, ki jo bodo države preprosto morale upoštevati.

Evropska poslanka je pogovor sklenila s pozivom mladim, naj bodo iskreni, radovedni in aktivni: Sprašujte! In za razliko od premnogih slovenskih politikov uporabljajte kulturni dialog. Uporabljajte svojo glavo in ostanite zvesti sami sebi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja