V torek, 6. aprila 2021, so v okviru projekta Šole ambasadorke Evropskega parlamenta dijakinje in dijaki Gimnazije Novo mesto organizirali Zoom pogovor z evropsko poslanko Ireno Jovevo. Govorili so predvsem o soočanju Evropske unije z aktualnimi izzivi. 

Poslanka Joveva jim je najprej predstavila svoj običajni delovnik v Bruslju (pred in med korono) ter uporabo tehnologije pri delu na daljavo v obdobju pandemije. Dijake je predvsem zanimalo poslankino dosedanje življenje, vse od multikulturnega odraščanja in prve zaposlitve do poklicne poti v novinarskih vodah in odločitve za aktivno vključitev v politiko.

V enourni razpravi vsekakor niso mogli mimo najbolj aktualne tematike o cepivih in cepljenju, pomanjkanju komunikacije ter pojava t. i. infodemije. Poslanka je dejala, da je bila priprava cepilne strategije Evropske unije dobra in precej ambiciozna, a da papir prenese marsikaj. Žal je namreč uresničevanje te v praksi daleč od optimalnega, začenši s pomanjkanjem iskrene komunikacije – tako stroke kot zlasti politike – z državljani. Različne informacije o cepivih, številu dobavljenih cepiv, spremembah v nacionalnih cepilnih strategijah, starostni meji in stranskih učinkih, ki so se spreminjale iz dneva v dan, so povzročile nelagodje in nezaupanje.

»Za zaupanje državljank in državljanov v cepiva in postopek cepljenja mora obstajati iskrena dvosmerna komunikacija, tega na žalost ni; ne le v Sloveniji, tudi sicer na evropski ravni. Ker odločevalci povečini niso znali artikulirano razložiti dogajanja, so ljudje raje pričeli verjeti vsem mogočim lažnim informacijam in teorijam zarot, ki se širijo po družbenih omrežjih. Zato se v Evropskem parlamentu še dodatno trudimo ljudi  transparentno obveščati o aktualnih dogodkih, da bi povrnili zaupanje v cepljenje, ker je to naša edina rešilna bilka za vrnitev v, če se lahko tako izrazim, normalno življenje.«

V nadaljevanju so mladi pogovor o pandemiji navezali na področje digitalizacije in poslanko vprašali za komentar tako hitrega prehoda na izobraževanje na daljavo ter uporabe tehnologij pri delu. Poslanka Joveva je priznala, da je imela tudi sama kar precej težav zaradi uporabe različnih aplikacij, čeprav je predstavnica mlade generacije.

»Tehnologija tako hitro napreduje, da ji je včasih resnično težko slediti. Nenaden porast uporabe tehnologije pri delu in izobraževanju je v marsikateri državi izpostavil dejstvo, da imamo v 21. stoletju še vedno neustrezne digitalne pogoje – od pomanjkanja dostopa do računalnikov ali interneta do pomanjkanja digitalnih kompetenc. V okviru Evropskega parlamenta smo od pojava pandemije sprejeli več resolucij, posvečenih odpravljanju odkritih neenakosti in prihodnosti razvoja evropskih izobraževalnih sistemov v kontekstu covida-19. Vrzeli v digitalnem izobraževanju je treba premostiti, česar smo se v Uniji zavedali že pred pandemijo. Komisija je namreč s stroko pripravljala reformo šolstva na ravni EU. Rezultat tega sodelovanja je Akcijski načrt za digitalno izobraževanje, ki bo v prihodnosti, skladno z digitalizacijo EU, imel zelo velik učinek na delovanje uveljavljenih izobraževalnih sistemov,« je pojasnila Joveva in nadaljevala, da je epidemija koronavirusa res povzročila velik preskok pri prenosu učnih dejavnosti na spletna orodja. »V nadaljevanju bo ključno, da mlade še naprej ozaveščamo tudi o varni uporabi interneta. To področje smo naslovili v Aktu o digitalnih storitvah, s katerim občutno izboljšujemo mehanizme za umik nezakonitih vsebin, varstvo temeljnih pravic uporabnikov na spletu, označevanje zavajajočih in lažnih informacij ter transparentnost algoritmov.«

Za konec je Joveva dijakinjam in dijakom še položila na srce, naj bodo radovedni, naj sprašujejo, predvsem pa naj bodo tudi po koncu projekta Šole ambasadorke aktivno vključeni v politiko. »Nenazadnje ste vi prihodnost boljše Evrope za vse nas!«

Svoje vtise o okrogli mizi sta strnili dve dijakinji:

Pogovor z Ireno Jovevo je bil zelo poučen in zanimiv. Zajeli smo številne teme, od delovanja Evropskega parlamenta, tehnologije in sedanjih okoliščin pa vse do problemov zaradi epidemije. Zelo sem bila navdušena nad njeno iskrenostjo in odnosom do nas dijakov. (Anteja Ratajec)

 Pogovor s poslanko gospo Ireno Jovevo nam je odprl vrata v Evropski parlament. Seznanila nas je tako z delovanjem EP kot tudi s svojim delom. Med pogovorom smo se dotaknili nekaterih aktualnih tematik, kot so boj za zajezitev širjenja epidemije, delo poslancev “od doma”, položaj žensk v primerjavi s položajem moških v politiki ter svobode medijev. Odkrito nam je predstavila tudi svoja stališča o teh vsebinah in nas spodbudila k radovednosti, vedoželjnosti in kritičnosti. (Ajda – Lea Jakše)

Več si lahko preberete TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja