V tokratnem pogovoru s poslankami in poslanci Evropskega parlamenta, ki jih pred plenarnimi zasedanji pripravlja virtualni studio Hiše EU v Ljubljani, je beseda tekla o razvoju, odobritvah in dobavah cepiv proti covidu-19 ter o razpravi o spoštovanju načel pravne države in temeljnih svoboščin.

Največ pozornosti je bilo namenjene slednji; natančneje, razpravi o položaju medijev v Sloveniji. Plenarno zasedanje o tej tematiki je predvideno za prihodnji teden v sredo, 10. marca 2021. Danes, 5. marca 2021, pa se je skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin prek zaslišanj predstavnikov civilne družbe seznanila z aktualnim dogajanjem v zvezi s svobodo medijev v Sloveniji. S preostalimi zaslišanji bo nadaljevala predvidoma 26. marca 2021, ko naj bi pred članice in člane skupine vendarle stopila tudi premier Slovenije Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti.

Situacija, v kateri smo se znašli, ni posledica nacionalne politike in različnih ideologij, po besedah evropske poslanke Irene Joveve so šle zadeve čez rob že pred časom. Poslanka sicer obžaluje, da se mora Slovenija soočati s takšnimi vprašanji, zlasti zdaj, v času pred predsedovanjem Svetu EU, a pristojni v Bruslju so očitno ocenili, da drugače (več) ne gre. “Evropska Komisija se je pač odzvala ob dogajanjih po do premierja kritičnem članku glede njegove vojne z mediji v Politicu in kolegi so ocenili, da je razprava potrebna,”  je še dodala poslanka.

V nastali situaciji ni toliko pomembno, kdo bo razjasnil sliko, ampak predvsem, kaj jo bo razjasnilo; to so dejstva, ki tudi edina zanimajo pristojno skupino parlamenta, je poudarila Joveva. Glede predsednika vlade Janeza Janše in ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki sta v zadnjem hipu svoj prihod prestavila na kasnejši datum, pa je povedala: “Verjamem, da se morata malo pripraviti, še posebej, če ne bosta govorila o dejstvih.”

Joveva je ostro zavrnila tudi namigovanja, da naj bi bila prav ona med pobudniki evropskega problematiziranja dogodkov v Sloveniji:

Veste, moj svet se ne vrti okoli Janeza Janše in tega, da bi ga želela očrniti, ker nisva v isti stranki. Gre za situacijo, ki je posledica obnašanja in dejanj premierja samega in, kar je še huje, nedejanj koalicijskih partnerjev v aktualni vladi. Poleg tega je zelo podcenjujoče misliti, da preostali kolegi v Evropskem parlamentu ne vedo, kaj se dogaja. Ti ljudje niso slepi in gluhi. Monitoring ne verjame samo enemu ali, če hočete, štirim evropskim poslancem kar tako na besedo. Oni sami brez nas vedo, kako in kaj, ni bilo potrebe, da bi se vmešavali na takšen način. Pravzaprav morajo samo odpreti Twitter in je vse jasno. Stvari preverjajo na podlagi dejstev. Nihče ni rekel, da prej ni bilo problemov, da ni bilo pritiskov in napadov na novinarje. Je pa dejstvo, da je v zadnjem letu toliko hujše.”

Udeleženci pogovora so spregovorili tudi o dogajanju znotraj politične skupine EPP, iz katere je, tik preden bi jo izključili, izstopila stranka Viktorja Orbana Fidesz. “Fidesz z izstopom ne bo imel več toliko možnosti pri oblikovanju evropskih zakonodaj, saj to običajno oblikujejo prve tri največje politične skupine, to pa so EPP, S&D in naša, Renew Europe. Vse skupaj lahko samo pozdravim in rečem, končno,” je komentirala poslanka in pristavila, da je Fidesz z Orbanom na čelu že več let dokazoval, da sodi na skrajno desnico. Meni, da gre tudi za signal ostalim strankam znotraj EPP, ki jim je s tem pokazala, da tovrstnega obnašanja ne bo več tolerirala.

Kar zadeva strategijo in dinamiko cepljenja evropskih državljank in državljanov, pa so se sogovorniki strinjali, da je na preizkušnji tudi solidarnost, saj se pri nabavi cepiv vse več držav članic podaja v ‘solo akcije’. “Prevladuje sebičnost namesto solidarnosti, ki jo sicer radi omenjamo, a jo je treba tudi udejanjiti. Edina tekma tukaj bi morala biti tekma proti virusu,” je trenutno dogajanje komentirala Joveva.  Kljub temu, da si vsi želimo čim hitrejše vrnitve v normalnost, pa je znova podvomila o pogovorih, ki tečejo glede cepilnih potnih listov, saj je preveč stvari glede njih še odprtih in nedorečenih. Čeprav so nekateri ukrepi za zajezitev pandemije nesorazmerni, pa je opozorila tudi, da nam državljanom to ne daje pravice biti neodgovorni.

V pogovoru, ki ga je vodil Igor Pirkovič, so sodelovali še evropski poslanci: Ljudmila Novak, Romana Tomc in Milan Zver, vsi EPP.

Posnetek celotnega pogovora si lahko ogledate TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja