STAklub Slovenske tiskovne agencije je ob slovenskem tednu boja proti raku organiziral spletni pogovor z naslovom Evropa in Slovenija v boju proti raku. Evropska komisija je v želji po skupnem, celostnem pristopu k obvladovanju raka februarja predstavila Evropski načrt za boj proti raku, ki rešitvam za trajnostno obvladovanje raka namenja štiri milijarde evrov. Kako bomo ta načrt implementirali v Sloveniji? Katere sistemske spremembe moramo v Sloveniji najprej nasloviti, da bomo lahko uvajali nove zdravstvene rešitve? Gostja razprave je bila tudi evropska poslanka Irena Joveva.

Martina Kolenc Novak (STA), ki je povezovala razpravo, je uvodoma izpostavila, da je predsednica Komisije Von der Leyen ob nastopu mandata boj proti raku postavila med prednostne naloge Komisije. Rak namreč predstavlja drugi najpogostejši vzrok smrti v državah EU.

Evropska poslanka Irena Joveva je razložila, da je nadomestna članica posebnega odbora za boj proti raku (BECA), že s samo njegovo ustanovitvijo pa da so tudi v Evropskem parlamentu nakazali, da gre za izjemno pomembno in prioritetno tematiko. Evropski poslanci neposredno niso sodelovali pri pripravi načrta Komisije, so pa že predhodno organizirali različne okrogle mize in razprave s strokovnjaki.  Po besedah Joveve so bile v središče posvetovanj pri pripravi postavljene organizacije in posamezniki z resničnimi izkušnjami in strokovnim znanjem. Verjame, da je to pripomoglo k dobri celostni sliki zelo ambicioznega načrta, za katerega iskreno upa, da bo tudi uresničen. “Vemo, da zdravilo (še) ne obstaja, zato je ključno preprečevanje. Zavedati se moramo, da je 40 odstotkov raka mogoče preprečiti, a kljub temu vsako leto pri približno treh milijonih Evropejcev na novo odkrijejo obolelost za rakom. Zato so za nekatere ključne točke načrta postavili spodbujanje bolj zdravega načina življenja, zmanjšanje kajenja po vsej Uniji in redni zdravniški pregledi prebivalstva.”  Pojasnila je, da EU pripomore k dopolnjevanju prizadevanja držav članic preko vzpostavljanja lažjega sodelovanja in izmenjave informacij, s sprejetjem zakonodaje za obravnavo dejavnikov tveganja (kot so tobak, rakotvorne snovi ali pesticidi) in izvajanjem kampanj za ozaveščanje. “Zdravstvena vprašanja so sicer v pristojnosti držav članic, a nam je pandemija jasno pokazala pomembnost vzpostavitve zdravstvene unije”, je še dodala Joveva.

Načrt za boj proti raku je dolgoročna ideja in dolgoročni cilj, zato ne moremo pričakovati, da bo takoj po objavi načrta rak čarobno izginil. Pred nami je dolga pot. Ena izmed zamisli je na primer ustvariti generacijo brez tobaka, kjer naj bi do leta 2040 tobak namesto današnjih 25 % uporabljalo manj kot 5 % prebivalstva. Pomembno vlogo za prispevanje k ciljem načrta bodo imeli tudi sektorji, ki spodbujajo šport, telesno dejavnost in zdravo prehrano. Vlogo bo imelo tudi zmanjševanje onesnaževanja okolja, ki je najpomembnejša prednostna naloga in s pomočjo evropskega Zelenega dogovora smo zagotovo na dobri poti. Veliko pa bo seveda odvisno tudi od delovne sile in podpore zdravstvenim delavcem.

Poslanka Joveva je razložila, da se v okviru odbora BECA osredotočajo tudi na ukrepe za nadzor nad tobakom, zmanjšanjem debelosti, uživanjem alkohola, onesnaževanjem zraka itd., pa tudi na načine podpiranja raziskav. Glavno sporočilo oziroma slogan pri zagotavljanju fizične dostopnosti predvidene v evropskem načrtu pa se glasi “vaša poštna številka ne sme določiti vaših možnosti za preživetje“. Pandemija je iz tega vidika še dodatno poslabšala to obstoječo težavo, a evropska poslanka upa, da bomo pridobljene izkušnje uporabili tudi za izboljšanje raziskav in zdravljenja raka. “Covid-19 je namreč poslabšal že tako veliko breme za bolnike z rakom in njihove družine. Poleg lajšanja teh bremen si prizadevamo tudi za spodbujanje boljše kakovosti življenja bolnikov, ki so preživeli raka.

Irena Joveva je razkrila tudi, da se je v preteklih mesecih pogovarjala s predstavniki Mednarodnega foruma znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, ki so ji predstavili pobudo o ponovni vzpostavitvi evropskega posvetovalnega telesa na področju zdravstva, t. i. Zdravstvenega foruma, ki bi bil ustanovljen ravno v času slovenskega predsedovanja. Idejo je predstavila tudi kolegom članom odbora za boj proti raku in odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Evroposlanka je spletno razpravo sklenila z željo, da bo boj proti raku izpostavljena tematika tudi v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije ter pričakovanje za sodelovanje z novim ministrom za zdravje.

Evropski načrt za boj proti raku je prednostna naloga Komisije na področju zdravja in ključni steber močne evropske zdravstvene unije. Z novimi tehnologijami, raziskavami in inovacijami kot izhodiščem je v načrtu za boj proti raku začrtan nov pristop EU k preprečevanju, zgodnjemu odkrivanju in zdravljenju raka. Obravnaval bo celoten potek bolezni, od preprečevanja do kakovosti življenja onkoloških bolnikov in preživelih onkoloških bolnikov, pri čemer se bo osredotočil na ukrepe, pri katerih lahko EU doda največjo vrednost.

Poleg evropske poslanke Joveve so v razpravi sodelovali še predstavnik NIJZ dr. Tit Albreht, nacionalni koordinator DPOR prof. dr. Branko Zakotnik, z ministrstva za zdravje Tina Bergant, dr. med., ter predsednica Europa Colon in predstavnica bolnikov Ivka Glas.

Celotni pogovor si lahko ogledate TUKAJ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja