“Sem nekdo, ki spoštuje različnost, kamor spadajo tudi različna mnenja. Nič narobe, dokler se to dogaja na neki spodobni ravni. Prav tako sem nekdo, ki ne uporablja ostrih besed, ko se jih seveda sploh odloči uporabljati, kar tako, zaradi lepšega. Sem pa zato tudi nekdo, ki nikoli ne bo tiho samo zaradi tega, ker bi bilo tako najlažje in se mi ne bi bilo treba ukvarjati z manipulacijami ter očitki, da lažem in rušim ugled države. Nikoli ne kritiziram na pamet. In nikoli ne bi kritizirala vlade, pa mi je s tega vidika popolnoma vseeno, kdo jo vodi, če za to ne bi imela presneto dobrih razlogov. Tokrat jih je, na žalost, vedno več. Že zdavnaj preveč, pravzaprav.

Zagotovo si nihče od nas ni želel, da dogajanje v Sloveniji postane tema celotnega evropskega javnega prostora, sploh pa ne zdaj, nekaj mesecev pred prevzemom predsedovanja Svetu EU. Toda Janez Janša s svojimi partnerji v vladi preprosto počne vse, kar je v njegovi moči, da bi si podredil in/ali zatrl vse, ki mu niso oziroma kar mu ni všeč. V bistvu niti (več) ne skriva svojih očitnih poskusov pridruževanja neliberalnemu klubu držav, česar pa ne opažamo in čutimo (več) samo v Sloveniji. Dogajanju namreč z vedno večjo zaskrbljenostjo sledijo tuji novinarji (ki so, kakopak, zaradi tega tarče napadov), diplomati, politiki, države … Tudi naša evropska politična skupina, Renew Europe. Vodja skupine Dacian Ciolos v današnjem sporočilu za javnost, ki si ga lahko preberete, bolj jasnega poziva slovenskim oblastem ne bi mogel dati: “Spametujte se.”

V Evropskem parlamentu naj bi marca razpravljali o poskusu utišanja medijev na Poljskem in Madžarskem. Kot vse kaže, bomo zdaj to plenarno razpravo razširili še na razmere v zvezi s tem v Sloveniji. Še enkrat: Poljska, Madžarska, Slovenija. Je treba še kaj dodati? Morda le še to, da – ne, nismo mi, “levičarji” (ali “komunisti”, če hočete) tisti, ki rušimo ugled države. Vse, kar se dogaja, se dogaja zaradi dejanj aktualne vlade. Žal. Tudi rušenje ugleda države s tem pride zraven. In če bo šlo tako naprej, kmalu ne bo več česa rušiti …”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja