Pisno vprašanje Evropski komisiji

21.10.2020

Predstavnik civilne uprave je na predstavitvi odbora za zunanje zadeve in obrambo v izraelskem knesetu 13. avgusta 2020 predstavil nove pravne instrumente, na podlagi katerih so izraelske oblasti povečale obseg rušenja in zaplemb palestinskih stanovanjskih in drugih stavb, vključno s projekti pomoči, ki jih financira EU.

Ukrepi proti navzočnosti Palestincev na območju C se prednostno osredotočajo na območja okoli Jeruzalema, naselje Male Adumim in območje E1, gričevje južno od Hebrona in dolino reke Jordan.

11. Septembra 2020 je bilo za kartiranje „nepooblaščenih palestinskih gradenj“ na območju C dodeljenih 20 milijonov NIS. To je prvič, da so se za kaj takega dodelila sredstva iz državnega proračuna.

Glede na to, da je bilo letos kljub pandemiji covida-19 mesečno v povprečju porušenih več stavb kot na vrhuncu leta 2016, širjenje naselbin pa se je dramatično povečalo:

1. Katere konkretne ukrepe je sprejela Komisija, da bi od Izraela dobila finančno nadomestilo za vrednost porušenih oziroma zaplenjenih projektov pomoči, ki jih je financirala EU, vključno z morebitnim odbitkom tega zneska od podpore v okviru dvostranskega sodelovanja med EU in Izraelom?

2. Kje je za EU skrajna meja, ko zaradi izraelskega delovanja na omenjenih območjih dvodržavna rešitev ne bo več mogoča?

Odgovor komisarja Janeza Lenarčiča v imenu Evropske komisije

15.1.2021

Evropska unija (EU) Izrael dosledno in redno opozarja, da mora izpolniti svoje obveznosti v skladu z mednarodnim pravom do palestinskega prebivalstva na Zahodnem bregu, vključno z območjem C in vzhodnim Jeruzalemom.

EU je večkrat ponovila, da odločno nasprotuje izraelski politiki naseljevanja in ukrepom, sprejetim v zvezi s tem, zlasti rušenju in zaplembi sredstev, vključno tistih, ki jih je financirala EU, nazadnje med razpravo v Evropskem parlamentu 24. novembra 2020[1]. Dve nedavni izjavi[2] se izrecno nanašata na izraelsko rušenje palestinskih objektov, vključno s stanovanjskimi objekti, objekti za preživljanje in sanitarnimi objekti, ter na grožnjo rušenja šole v Ras Al-Teenu[3].

Izrael je bil tudi večkrat pozvan, naj vrne ali nadomesti sredstva, ki jih je financirala EU in so bila porušena, demontirana ali zaplenjena. Za leto 2020 to zadeva 114 objektov, ki jih je financirala EU.

Poleg tega javna prizadevanja EU vključujejo obiske predstavnika EU na zasedenem palestinskem ozemlju, skupaj z vodji misij držav članic EU, na zadevnih lokacijah na območju C zasedenega palestinskega ozemlja.

Trenutno se preučujejo nadaljnji ukrepi za zaščito naložb EU.

[1] https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/89240/middle-east-remarks-hrvp-josep-borrell-ep-plenary-normalisation-agreements-between-israel-and_en

[2] https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/87070/west-bank-statement-high-representative-josep-borrell-israeli-settlement-expansion_en

[3] https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/88156/statement-spokesperson-israeli-demolitions-palestinian-structures_en

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja