Aktualna … in bodoča? Smo na izmenjavi mnenj s (kandidatko za) predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Odlična priložnost za vprašanja. Tudi – zanjo – neugodna. Večkrat sem že povedala in še stokrat bom, če bo treba. Moja podpora ni in ne bo samoumevna.

Kljub temu, da seveda ni bilo čisto vse slabo in smo skupaj dosegli marsikaj zgodovinskega, ste tudi vi – kot jaz – jasno izrazili svoje razočaranje glede marsičesa v njenem aktualnem mandatu, spoštovane in spoštovani. In tudi zato zahtevam jasna in nedvoumna pojasnila glede določenih problematik, katere ste tudi vi želeli, da izpostavim. Citirala bom natanko to, kar sem povedala in vprašala.

  • Prvič. “Sita sem dvoličnosti EU in ker nisem edina, potrebujem vaše jasno stališče. Ali obsojate dejanja države Izrael v Gazi in zahtevate takojšnjo prekinitev ognja brez pogojevanja te zahteve s prav tako upravičeno obsodbo dejanj Hamasa? In ali menite, da bi morali vsi skupaj storiti več, tudi s sankcioniranjem vseh tistih, ki ne spoštujejo mednarodnega prava? Vseh, gospa. In, da, vem, da je potrebno soglasje držav članic v Svetu in da je povsod drugje potrebna večina, toda tu vas sprašujem o vašem stališču.”
  • Drugič. “Ali bo Komisija (p)ostala branik pred neiskrenimi, samooklicanimi “domoljubi” in ali ste oziroma boste vi, z vašo politično skupino na čelu, prenehali koketirati z nekaterimi skupinami na trdi desnici, medtem ko imate v svoji skupini celo sami nekaj takšnih “domoljubnih” delegacij? Meja mora biti zelo jasna. Vam je?”
  • Tretjič. “S tako imenovano Team Europe pobudo sklepate določene dogovore v Severni Afriki, tudi na področju migracij. Kaj boste tu naredili, boste vendarle bolj vključujoči in transparentni ali boste raje delali tako, kot ste očitno delali doslej? Hvaležna bi vam bila tudi za večjo vključenost Parlamenta in priznavanje ali vsaj soočanje z grozljivimi poročili, kot je tisto iz Washington Posta, glede porabe denarja EU v Severni Afriki za zlorabo oziroma kratenje pravic migrantkam in migrantom.”

Utrinek iz današnje razprave s predsednico Evropske komisije, Ursulo von der Leyen.

V prihodnjih dneh nas čaka analiza njenih odgovorov in stališč, nato odločitev o tem, kaj storiti na glasovanju naslednji teden v Strasbourgu. Seveda vas bom o obojem obvestila. In seveda bo na koncu o tem, ali bo aktualna predsednica Komisije tudi bodoča, odločala večina, ampak – kar se mene tiče – načela in vrednote niso in ne smejo biti naprodaj.

– Irena

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja