Kljub milijardam zamrznjenih sredstev, zavlačevanju pri sprejemanju odločitev, prvič sproženem postopku 7. člena pogodbe EU zoper eno od držav članic, resnim pozivom ter resolucijam Evropskega parlamenta, je Madžarska julija prevzela predsedovanje Svetu EU. Problematično polletno predsedovanje Budimpešte, navdihnjeno s prav posebnim sloganom, ki ga boste – ko si ga boste prevedli v angelški jezik – prepoznali brez večjih težav, odpira številna vprašanja in prinaša nove izzive ter skrbi za prihodnost Evropske unije.

Pod vodstvom Viktorja Orbana je Madžarska postala sinonim za iliberalno demokracijo. Njegova vladajoča stranka si je v zadnjih letih politično povsem podredila vse veje oblasti, sprejela vrsto ukrepov, ki ogrožajo neodvisnost sodstva in z represivnimi metodami utišala vse kritične glasove opozicije. Medtem ko so marginalizirane skupine v vse bolj zaskrbljujočem položaju, pa Orban s korupcijo prepleteno mrežo vzdržuje sistem, ki ugaša zadnje luči demokracije v državi.

Dejstvo, da bo država, ki sistematično spodkopava jasno določene in pravno zavezujoče temeljne vrednote Evropske unije, kot so spoštovanje človekovih pravic, demokracije in pravna država, za šest mesecev predsedovala eni od najpomembnejših institucij Unije, vzbuja resno zaskrbljenost.

Predsedovanje Svetu naj bi predsedujoči državi omogočilo vlogo poštenega posrednika. Namesto tega je na čelo Sveta prišla država, ki je tako odtujena od načel in institucij EU, da zoper njo teče postopek za odvzem glasovalnih pravic. Paradoksalno bo ravno Orbanova iliberalna Madžarska do konca leta krojila agendo Evropske unije.

V ospredju madžarskega predsedovanja so tri prednostne naloge, širitev EU – pa čeprav je ravno Budimpešta zadnjih pet let skrbela za širitveni portfelj, na koncu katerih ni imela kaj veliko za pokazati. Upravljanje migracij – pa čeprav je Madžarska zaradi neupoštevanja skupnih politik Unije bila kaznovana z 200 milijoni evrov kazni in poudarek na krepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva – pa čeprav se ravno Budimpešta sooča z eno največjih inflacij v celotni Uniji.

V razmislek bi morda Orbanov slogan predsedovanja moral bolj stremeti k temu, da Madžarsko zopet naredi normalno državo, saj Orbanov avtoritarizem ne bi smel imeti prostora v evropski družini, ki temelji na demokraciji, spoštovanju drugačnosti in vladavini prava.

Morda bi moral njihov slogan bolj stremeti k temu, da naredimo Evropo … pravičnejšo. Enakopravnejšo. Boljšo.

-Irena

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja