Evropska poslanka Irena Joveva je v petek, 7. junija 2024, za Večer delila svoj pogled o zahtevi tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča, Karima Khana, za aretacijo premierja Benjaina Netanjahuja. ”Zahtevo tožilca razumem kot jasen signal, tako izraelskemu režimu, ki žal izvaja genocid in kolektivnega kaznovanja palestinskega naroda,” je pojasnila Joveva. Ob tem je dodala, da je to tudi jasno sporočilo mednarodni skupnosti, katere velik del brutalno kampanjo razčlovečenja nemo opazuje.

Poslanka je pojasnila, da je tudi Evropski parlament od 7. oktobra lani večkrat opozoril državo Izrael na nujnost spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, hkrati pa vsakokrat ostro obsodil dejanja teroristične organizacije Hamas.

”Ključno je, da vojni zločini in zločini proti človečnosti ne ostanejo nekaznovani in da se zaradi njihove odgovornosti preganjanjo posamezniki tudi na najvišji ravni, saj bo od zmožnosti obravnave najhujših zločinov odvisna tudi verodostojnost Mednarodnega kazensksega sodišča.”

Kot je poslanka izpostavila, je sedaj na potezi predobravnavni senat Sodišča, ki bo moral sprejeti odločitev, če je pobuda tožilca upravičena.

”Četudi bo senat ugotovil, da so pogoji izpolnjeni, ni za pričakovati, da bi se Netanjahu prostovoljno predal Sodišču in soočil z obtožbami. Dokler bo na oblasti, bi izdani nalog zanj pomenil predvsem mednarodno izolacijo, podobno kot pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, za katerega se v praksi, razen oteženega mednarodnega potovanja, na žalost ni veliko spremenilo.”

Na vprašanje, če bo v primeru, da bo nalog izdan, to odločitev treba spoštovati in Netanjahuja aretirati, je poudarila, da je odločitev Sodišča zavezujoča za vse države, ki priznavajo pristojnost Sodišča, tudi za Slovenijo.

”Kdorkoli je odgovoren za vojne zločine, ne sme imeti zaščite Slovenije, pa naj bo to Netanjahu, vodja Hamasa ali kdorkoli drug. Če kdorkoli od tistih, čigar nalog za aretacijo je izdan, stopi na slovenska tla, je Slovenija kot pravna država dolžna izvršiti svoje mednarodne obveznosti in tako osebo seveda aretirati.”

Poskusi Izraela, da je preko svoje obveščevalne službe skušal vplivati na delo tožilstva MKS, so bili za Jovevo obsojanja vredni, vendar je niso presenetili.

”Izrael namreč že desetletje vodi kampanjo za spodkopavanje dela MKS, praktično vse odkar je Palestina postala članica Sodišča.”

Za poslanko je še bolj žalostno dejstvo, da Izrael pri izvajanju teh pritiskov ni sam in je ob tem izpostavila izjave ameriškega predsednika Bidena, ki je zahtevo tožilca označil za nezaslišano.

”Ta politika zaviranja dela mednarodnega pravosodja s strani nekaterih vplivnih držav je zaskrbljujoča, saj postavlja pod vprašaj njihovo zavezanost k spoštovanju mednarodnega prava in krepi občutek nekaznovanosti za tiste, ki bi pred Sodiščem morali odgovarjati za vojne zločine in zločine proti človečnosti,” je zaključila Joveva.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja