Novoizvoljena evropska poslanka Irena Joveva je prve povolilne sestanke začela z izjemno novico: ”ameriški tehnološki velikan Apple je napovedal poslovenjeni uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema iOS 18.” Novica predstavlja pomemben korak v digitalizaciji in dostopnosti tehnologije za slovenske uporabnice in uporabnike, ki si bodo lahko najnovejši operacijski sistem brezplačno namestili predvidoma letos jeseni.

”Vztrajnost se je izplačala. Z veseljem sem na današnji poti v Bruselj, na prve povolilne sestanke, sprejela novico, da bo Apple v naslednjo posodobitev operacijskega sistema vanj vključil tudi slovenski jezik, ki bo širši javnosti na voljo od predvidoma septembra letos.

Poslanka je izpostavila, da je ponosna na vzajemno sodelovanje in vložene napore, saj v tem procesu ni šlo za posameznika ali posameznice, ter za skupne korake tako na državni kot evropski ravni.

”Vsi smo lahko ponosni na ta uspeh, saj brez skupnih pritiskov in zakonodajne prisile ne bi uspeli. Hkrati pa žal moram opozoriti, da delo še ni končano, saj nas čaka še ‘bitka’ z Netflixom in njemu podobnimi multinacionalkami.”

Po besedah Joveve bodo tudi ponudniki t. i. pretočnih vsebin morali spoštovati slovenski jezik, kar bo predvidoma rešeno že z naslednjo revizijo direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je predvidena tekom novega mandata Evropskega parlamenta.

”Malo za šalo, malo pa zares naj še dodam, da torej tistih še nekaj najbolj kislih jabolk ostaja. Vendar ta ne morejo biti toliko kisla, kot smo lahko nekateri trmasti. Ali zagrizeni, če smo že pri jabolkih. Grizem dalje,” je še zaključila.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja