Evropska poslanka Irena Joveva se je v ponedeljek, 25. marca 2024, v okviru projekta EPAS – program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, srečala z dijakinjami in dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici. Poslanka je s srednješolci delila svoje izkušnje iz evropskega parlamenta in spregovorila o odločilnih trenutkih, ki so vplivali na njeno aktivacijo v politiki. ”Z očetom sem že kot otrok spremljala novice in s tem pridobivala vpogled v politično dogajanje. Četudi takrat morda nisem imela izbire, da bi se temu izognila, sem tako že v rani mladosti spoznala številne vidike politike in prepoznala svoje zanimanje za področje.”

Uvodoma je poslanka dijakinjam in dijakom pojasnila, da prihaja iz skromne delavske družine, kjer nič ni bilo dano z neba, a da kljub temu, da so jo življenjske poti vodile daleč od doma, je v srcu vedno ostala ponosna Jeseničanka.

Na vprašanja o svoji prejšnji karieri in spremembah ob prehodu iz novinarstva v politiko, je odgovorila, da vsak poklic prinaša različne občutke odgovornosti, a da je poslanstvo enako – služiti ljudem.

”V preteklosti sem to počela s preiskovalnim novinarstvom in osvetljevanjem pomembnih družbenih tem, medtem ko zdaj kot evropska poslanka sodelujem pri oblikovanju zakonodaje, ki neposredno vpliva na vse nas kot državljanke in državljane Evropske unije.”

O svoji odločitvi za kandidaturo na volitvah, je pojasnila, da ta ni bila načrtovana.

”Nikoli si nisem mislila, da bom vstopila v politiko. Ko mi je zazvonil telefon, sem sprva pričakovala ekskluzivno novinarsko novico ob prihajajočih volitvah. Na koncu sem jo tudi dobila, a ne na način, kot sem si predstavljala.”

O svojem delu v Parlamentu je dejala, da njen urnik ni nikoli dolgočasen, ker ni enega klasičnega dneva. Kot je dodala, ji aktivno delovanje v odborih vsak dan prinaša nove izzive, raznolike naloge in nove teme, ki zahtevajo hitro odzivanje in prilagodljivost.

”Namesto v pisarni, sem veliko raje na terenu. Delovni obiski kot je današnji, mi omogočajo neposredno komunikacijo in izmenjavo mnenj. Iz takšnih obiskov se lahko veliko naučim  od vas, kakor upam, da se tudi vi lahko naučite kaj od mene,” je še dodala zainteresiranim mladostnikom.

Radovednim dijakinjam in dijakom je poudarila tudi pomen svojih sodelavcev, ki stojijo za njo in ji pomagajo pri vsakodnevnih izzivih.

”Kljub temu, da želim vedno vse pregledati, zaradi česar si s tem včasih tudi otežujem življenje, pa nobenemu od poslancev ne bi uspelo brez podpore in predanosti svojih sodelavcev. Oni so tisti, ki predvsem skrbijo, da je vse urejeno tako, kot mora biti.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja