Evropska poslanka Irena Joveva je v petek, 22. marca 2024, sodelovala na razpravi z dijakinjami in dijaki v Mladinskem centru Hrastnik, ki ga je organiziral Zavod Mladinska mreža MaMa. V prijetnem in interaktivnem dialogu z radovedno mladino je poslanka delila svojo pot v politiko, osebne izkušnje iz dela v Evropskem parlamentu in odborih, v katerih je aktivna. ”Naša majhnost je samo v naših glavah,” je na vprašanje o vplivu Slovenije kot majhne države v EU pojasnila Joveva.

Dan se je začel s prijetnim pogovorom z radovedno mladino v Mladinskem centru v Hrastniku.

Uvodoma je pojasnila, da kljub močni ljubezni do svojega prejšnjega poklica v novinarstvu, je kandidatura za evropsko poslanko izraz njenega nezadovoljstva s tedanjo politično izbiro in veliko željo po aktivnem prispevanju k spremembam na bolje, kar zdaj počne zadnjih pet let.

Nadalje je dijakinjam in dijakom poudarila pomembnost Evropske unije tudi v vsakdanjem življenju, kjer je večina zakonodaje sprejeta na ravni Unije. To vključuje področja, kot so podnebje, okolje, energetika, svoboda medijev, ter nenazadnje tudi program Erasmus+, s katerim so dijaki še najbolj seznanjeni.

Srečanje z županom, Markom Funklom.

”Res je, da je slovenskih poslank in poslancev samo osem od skupno 705, vendar to ne pomeni, da ne vplivamo in ne sodelujemo pri soodločanju o zakonodaji. Kot evropski poslanec ni pomembno, od kod prihajaš, temveč kako učinkovito delaš. Nismo slabi ali majhni, ker smo iz Slovenije – ta občutek majhnosti je le v naših glavah.”

Največjo zadovoljstvo pri delu v Evropskem parlamentu ji prinaša sodelovanje pri oblikovanju zakonodaje in sprememb, ki vodijo k izboljšanju pogojev na določenem področju.

”Ko se zavedaš, da sodeluješ pri oblikovanju zakonodajnih aktov, ki prinašajo pozitivne spremembe, je zame osebno najbolj zadovoljujoč občutek, saj veš, da si bil del tega izjemno zahtevnega procesa. Izvoljeni smo bili z namenom, da delujemo za izboljšanje kakovosti življenja vseh državljank in državljanov, kar je tudi bistvo mojega poslanstva v Bruslju.”

Pogovor je zaključila z mislijo, da je dialog z mladimi ključen za oblikovanje prihodnosti, ki bo pravična in odzivna na potrebe vseh generacij. Poudarila je, da je vsak glas pomemben in da je sodelovanje ter izmenjava idej temelj za gradnjo močnejše in še bolj povezane Evrope.

Delovni obisk v Hrastniku se je nadaljeval s srečanjem z županom Občine Hrastnik, Markom Funklom. Joveva je z županom spregovorila predvsem o pravičnem prehodu, trajnostnih projektih, evropskih volitvah in prihodnosti EU. Skupaj sta poudarila pomen inovativnih projektov kot je Sončna šola Hrastnik, ki deluje kot prva zadružna skupnostna sončna elektrarna v državi.

Hrastniški muzej nas je popeljal skozi bogato zgodovino mesta.

Po srečanju z županom je poslanka obiskala še hrastniški muzej, ki priča bogati rudarski in steklarski tradiciji tega mesta. Ta tradicija je globoko vtkana v identiteto mesta še danes. Med vodenim ogledom se je poslanka seznanila z življenjem in delom generacij ljudi, ki so s svojim trudom in predanostjo pustili nepozaben pečat v zgodovini mesta.

Hvala Hrastnik za gostoljubje! Danes smo vas obiskali prvič, zagotovo pa ne zadnjič.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja